Grote gezamelijke EHBO/Evacuatie oefening op de Waddenzee

19 september 2017

Maandagavond 18 september hebben we een grote EHBO/Evacuatie oefening gehouden samen met reddingstation Schiermonnikoog.

Oefening speelt zich af in Zoutkamperlaag op de Steeborg 1.
Na ongeval op de Steeborg 1 is er een grote groep gewonden die EHBO moeten krijgen en geëvacueerd moet worden.

Slachtoffers worden voorbereid en geinstrueerd door Jan vd Bij (KNRM EHBO instructeur Lauwersoog) Gewonden zijn lotus slachtoffers en bemanningsleden Lauwersoog

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Bij aanvang van de oefening hebben zich ca. 12 vrijwillige slachtoffers gemeld, die door de EHBO vereniging Buitenpost vakkundig voorzien werden van diverse verwondingen. De groep "slachtoffers" is om 19.15 uur naar het voor anker liggende werkschip Steeborg 1 gebracht.

Oefen scenario.

Op een maandag avond is er een incident op kabelvaartuig SteeBorg 1. Het schip ligt dan in het Zoutkamperlaag onder Brakzand.

Als eerste wordt de reddingboot Annie Jacoba Visser gealarmeerd. Vrij snel na aankomst Annie Jacoba Visser wordt duidelijk dat opschalen noodzakelijk is. De reddingboten Koning Willem 1 en Edzard Jacob worden ingezet. Er is sprake van een groot aantal gewonden aan boord van de Steeborg 1. Gewonden moeten ter plaatste geholpen worden (EHBO en stabilisatie) en in volgorde van urgentie op tempo worden geëvacueerd van het werkschip. Reddingboot Koning Willem 1 kan niet dicht bij het incident schip komen en wordt op afstand het platform voor gewonden en het verlenen van EHBO. reddingboot Edzard Jacob wordt samen met de reddingboot Annie Jacoba Visser ingezet voor evacuatie slachtoffers naar Koning Willem. Uiteindelijk moeten de ± 12 gewonden in volgorde van urgentie in Lauwersoog op de steiger worden overgedragen aan walploeg KNRM/ Ambulances.

Oefen doelen

1. Organisatie op plaats incident middels Coordinator Incident Schip (CIS)

2. Communicatie tussen eenheden en kustwacht ( boothuis Lauwersoog)

3. Triage en EHBO ter plaatse

4. Evacuatie slachtoffers naar platformschip (KW1)

5. EHBO en verdere hulpverlening slachtoffers

Na afloop van de oefening is er uitgebreid geëvalueerd in het boothuis Lauwersoog en kan er worden teruggekeken op een goede oefening.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij