Skip to main content

Nieuwste reddingboot KNRM voor redders uit Katwijk

Datum: dinsdag 23 augustus 2016 | Sectie: Katwijk aan Zee

De KNRM krijgt de beschikking over een nieuwe reddingboot bestemd voor het reddingstation Katwijk aan zee. De boot is van het type Valentijn en wordt zaterdag 27 augustus 2016 gedoopt. De boot is bekostigd uit een nalatenschap.

De schenker had in zijn testament opgenomen dat de KNRM het erfdeel moest gebruiken voor de aanschaf van materieel. Op verzoek van de familie wordt de naam van de nieuwe reddingboot pas bekend gemaakt tijdens de doopplechtigheid op zaterdag 27 augustus.

De Valentijn is gebouwd door Habbeké Shipyards uit Volendam. De reddingboot weegt 10 ton, is 4 bij 10 meter, vaart maximaal 34 knopen, heeft een bemanning van 4 personen en heeft een geredden capaciteit van 50 personen. De aandrijving bestaat uit twee 430 pk motoren die de waterjets aansturen. De oude reddingboot van Katwijk, De Redder, krijgt een plek in de reservevloot van de KNRM. Reserveboten worden ingezet als de operationele reddingboten in onderhoud zijn.

Het KNRM reddingstation Katwijk is opgericht in 1825. De vrijwillige bemanningsleden zijn bijna allemaal inwoner van het oude vissersdorp aan de Noordzeekust. Jaarlijks wordt het reddingstation zo’n 30 keer ingezet. De bemanning van het reddingstation bestaat uit een hechte groep vrijwilligers die bestaan uit de bemanning, walploeg en Plaatselijke Commissie.

De afgelopen weken zijn de vrijwilligers druk bezig geweest met de voorbereidingen van de doopplechtigheid. Zo is de bootwagen (waar de boot in ligt en vervoerd kan worden) geschuurd en opnieuw in de lak gelegd en datzelfde geldt ook voor de boei die voor het reddingstation staat opgesteld. Ook is door de vrijwilligers een prachtig programmaboekje in elkaar gezet met oude foto’s van acties en oefeningen.

Dat de doop van de nieuwe reddingboot de bemanning flink bezig houd, blijkt wel uit het feit dat de bemanning al wekenlang aan het speculeren is over de naam van de nieuwe reddingboot. Zij zullen echter nog heel even geduld moeten hebben tot de plechtigheid, want dan pas weten ze echt wat de naam van de nieuwe reddingboot wordt!

Foto: Habbeké Shipyard

Katwijk aan Zee

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.