Skip to main content

Vrijwillige redders nemen nieuwe reddingboot in gebruik

Datum: maandag 03 april 2017 | Sectie: IJmuiden

Op 12 april had reddingboot Koos van Messel 14 jaar dé reddingboot van KNRM-reddingstation IJmuiden geweest. Maar in plaats van een verjaardagsfeest, hebben de vrijwillige redders op maandag 3 april hun nieuwe reddingboot Nh1816 officieel in gebruik genomen. De Koos van Messel gaat een tweede carrière tegemoet in de reservevloot van de KNRM.

Na de woorden ‘Ik wens jullie een behouden vaart’ van de voorzitter van de Raad van Toezicht van de KNRM, Rutger van Slobbe, was het tijd om van wal te steken. Voormalig reddingboot Johanna Louisa was voor de gelegenheid uitgevaren en deed op zee een eerbetoon met een watergordijn aan de Koos van Messel en Nh1816. Reddingbootschipper Ton Haasnoot stapte symbolisch van de Koos van Messel naar de Nh1816 over en melde aan de Kustwacht dat vanaf dat moment de Nh1816 de reddingboot van IJmuiden is.

Reddingboot Nh1816 werd al op 2 april 2014 door Koningin Maxima gedoopt aan de Haringkade in IJmuiden. De afgelopen jaren zijn gebruikt om het ‘schip van de toekomst’ uitgebreid te testen. Net als de Koos van Messel is het een all weather boat, die onder de zwaarste omstandigheden moet kunnen functioneren. Met windkracht 12 moet de reddingboot nog kunnen uitvaren, en nog belangrijker, de vrijwillige redders en geredden veilig thuisbrengen.

Met name de arbeidsomstandigheden voor de vrijwillige bemanningen waren punt van aandacht bij het ontwikkelen van de nieuwe reddingboot. De verticale versnellingen zijn in de nieuwe reddingboot teruggebracht, net als het aantal decibels in het stuurhuis en meer zaken die te maken hebben met het vaarcomfort van de vrijwilliger. De reddingboot is geschonken door de Stichting Goede Doelen Nh1816 en samen met Damen Shipyards, TU Delft en De Vries Lentsch scheepsarchitekten ontwikkeld.

IJmuiden

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.