Skip to main content

Uit voor kitesurfer nummer 1

Datum: zaterdag 21 maart 2015 | Sectie: IJmuiden

Prio 2 melding voor een schijnbaar niet geregistreerd Cospas Sarsat noodbaken. De vraag was of we voor de zekerheid toch even rond Seaport Marina wilden kijken, alhoewel het waarschijnlijk een valse alarmering betrof. Overigens kwam de positie van het baken als bezuiden de jachthaven naar boven. Langs de zuidzijde van de vaargeul naar buiten gevaren, de radiopeiler sloeg niet aan. Buiten gekomen, net buiten de branding, een halve mijl zuid in gevaren en nog geen teken van leven op de peiler. Vervolgens de kustwacht gebeld met onze bevindingen. Deze gaf door dat de alarmgever inmiddels had gebeld en uitleg gegeven. Het baken was bijgezet nadat de kitesurfer een andere kiter in problemen zag en hulp ging bieden. Als voorzorg had hij een PLB noodbaken geactiveerd, wat vervolgens tot onze inzet leidde. Toen de surfers aan het strand waren (en ook de Koos van Messel bezig zag) heeft men direct de kustwacht gebeld om te zeggen dat alles weer veilig was. Hierop is de Koos van Messel weer terug naar de haven gevaren.

Omdat de melder geen reactie kreeg op zijn geactiveerde noodbaken, dacht hij in eerste instantie dat het baken niet naar behoren werkte. Goed onderhouden PLB’s (Personal Locator Beacons) zullen hun noodsein echter ongetwijfeld uitzenden. Op een ontvangen noodsignaal wordt standaard gereageerd, maar er is geen mogelijkheid de gebruiker hiervan in kennis te stellen. Het verdient daarom de voorkeur om in voorkomend geval, als het enigszins mogelijk is, de kustwacht via marifoon of telefoon te benaderen, zodat zij zeker weten dat er iets aan de hand is en ook wat er is precies is gebeurd. Daarnaast kan de PLB alsnog worden geactiveerd omdat via dit systeem ook positie informatie wordt verkregen, wat een zoekplaatje kan voorkomen.

IJmuiden

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.