Skip to main content

Lintje voor KNRM-vrijwilliger Nico Vessies

Datum: woensdag 26 april 2017 | Sectie: IJmuiden

KNRM-vrijwilliger Nico Vessies (70) ontving bij de jaarlijkse Lintjesregen een Koninklijke onderscheiding ( lid in de Orde van Oranje Nasau) voor ondermeer zijn verdiensten voor het reddingstation IJmuiden van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

In juli 1995 werd Nico Vessies ingeschreven als bemanningslid van de reddingboot van het KNRM-reddingstation IJmuiden. Nico had een strandhuisje op het strand van IJmuiden en was daardoor de hele zomer beschikbaar en snel op het reddingstation bij een noodoproep. Na zijn varende periode, vanaf 2006, bleef de Nico betrokken bij het reddingstation als helper aan de wal.

Tijdens zijn actieve dienst als opstapper miste de Nico bijna geen oefenavond of actie. Hij nam het volgen van de benodigde opleidingen heel serieus en alhoewel hij stelde geen bijzondere aanleg voor leren had, haalde hij zonder problemen bijvoorbeeld zijn Marcom B. Dit laatste is over het algemeen iets waar andere vrijwilligers ook mee worstelen. Nico had geen maritieme achtergrond, anders dan een vlet op het strand waar ze mee visten. Maar hij vormde zich snel tot echte zeeman waardoor hij een grote aanvulling was aan boord de reddingboten, Johanna Louisa, Christien en Koos van Messel. Ook was Nico altijd zeer betrokken met het werk en het wel en wee van de bemanning.

Na zijn ‘pensionering’ als varend bemanningslid is Nico overgegaan naar de functie als helper aan de wal. In deze functie draagt hij zijn kennis en expertise over aan de nieuwe, jongere bemanningsleden. Hij is hiervoor bij vrijwel elke oefenavond aanwezig, waarbij hij de overige vrijwilligers als een soort van huisvader ontvangt en van koffie voorziet. Tijdens de oefeningen observeert hij de ‘youngsters’ en deelt hij de leerpunten met de betrokkenen. Zijn kritische blik en mening worden gewaardeerd. Bovendien nam Nico tot voor kort in vakantieperiodes ook nog regelmatig deel aan reddingacties.

Bij de overige activiteiten op het reddingstation is Nico nog steeds nauw betrokken en draagt hij zijn steentje bij. Of dit nu op het gebied van communicatie en/fondsenwerving ligt, zoals Reddingbootdag, andere PR-tochten of op het gebied van de kleinere klussen in en om de reddingboot of het bemanningsverblijf, Nico steekt graag zijn handen uit zijn mouwen.

Op sociaal gebied is hij een gewaardeerd collega en draagt hij met verve de titel ‘oud zout’. Nico Vessies heeft deelgenomen aan 256 acties, waarbij 433 mensen veilig aan wal werden geholpen.

IJmuiden

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.