HOME

Grootschalige zoekactie voor vermiste kitesurfer

08-09-2017IJmuiden

Om 20:03 uur sloeg de Kustwacht groot alarm voor de vrijwillige redders van KNRM IJmuiden, Wijk aan Zee, Zandvoort, Noordwijk aan Zee en Katwijk aan Zee. Ook de politie, een Kustwacht-helikopter en de reddingsbrigade werden ingezet omdat er een kitesurfer werd vermist. Het ging om een surfer met een groen-blauwe kite, zijn tas was aangetroffen bij een IJmuidense strandtent.

Voordat de kiter ging surfen, was hij aangesproken door andere surfers dat zijn kite te groot was voor krachtige windkracht 4 uit het westen. Toch besloot de kiter de zee op te gaan, de golfhoogte was 1,5 meter. Tijdens de zoekactie kwamen de KNRM-ers niet alleen met reddingboten in actie, maar ook de kusthulpverleningsvoertuigen werden ingezet voor het zoekwerk vanaf het strand. 

De IJmuidense reddingboot Nh1816 kreeg van de Kustwacht de taak ‘One Scene Coördinator’. Dit houdt in dat de reddingboot ter plaatse een zorgt voor een goede samenwerking tussen meerdere Search and Rescue (SAR) eenheden. De reddingboten begonnen de eerste zoekslag bij de IJmuidense Zuidpier. Na een kwartier meldt de Kustwacht dat de kitesurfer inmiddels weer op het strand is aangetroffen. Om 20:33 uur worden alle eenheden bedankt voor de inzet en kunnen de vrijwilligers weer richting huis.

Be Traceable
De Redding Maatschappij komt vaker in actie voor kitesurfers. Meestal gaat het om verloren kites of boards die op zee drijven. Om die reden heeft de KNRM heeft de speciale Be Traceable-sticker ontworpen om op een board/boot en/of materiaal te plakken. Hierop kan de eigenaar zijn contactgegevens invullen. Mocht de KNRM of iemand anders een verloren kite of board vinden, dan kan via de contactgegevens gemakkelijk geverifieerd worden of de persoon in veiligheid is. Dit bespaart de redders nodeloze en zeer kostbare zoekacties en de surfer heeft zijn materiaal snel terug. Het gratis aanvragen van de sticker kan makkelijk via www.knrm.nl/surfers

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht