Skip to main content

AED redt leven op zee

Datum: dinsdag 31 oktober 2017 | Sectie: IJmuiden

Oktober is Maand van de Geschiedenis. In een aantal artikelen nemen wij u deze maand mee op reis in de historie van KNRM-reddingstation IJmuiden. Vandaag deel V.

De bemanning van de reddingboot Koos van Messel ontving ’s middags op 20 april 2010 een alarm voor een medische evacuatie. In het ankergebied lag de motortanker Hornisse met aan boord een bemanningslid met pijn op de borst. De bemanning van de Koos van Messel kreeg het verzoek stand-by te blijven. Het was niet zeker of zíj de patiënt van boord moesten halen of dat dit per helikopter ging gebeuren.

Op het moment dat de Kustwacht doorgeeft dat er gevaren moet worden, besloot de bemanning voor de zekerheid de Automatische Externe Defibrillator (AED) mee te nemen vanuit het naastgelegen hoofdkantoor. Er ging geen ambulancepersoneel mee aan boord, maar bij terugkomst in IJmuiden zou een ambulance klaarstaan.

Bij aankomst bij de Hornisse werden twee opstappers overgezet. Eén van hen was Bauke Bakker, ambulancemedewerker van beroep. Uit het logboek van de schipper: “De man met klachten bleek neer gegaan te zijn. In een oogopslag ziet Bauke dat het foute boel is. De patiënt is blauwpaars van kleur en er is geen ademhaling of polsslag. Bauke en zijn collega Marcel beginnen onmiddellijk met reanimeren. Met resultaat: de man is weer aanspreekbaar.”

De opstappers dienden hem vervolgens zuurstof toe en vroegen een helikopter aan om de man van boord te halen. Bauke besloot met de patiënt mee te gaan naar het VU-ziekenhuis in Amsterdam. Na het maken van een hartecho bleek de man te moeten worden gedotterd. Patiënt heeft geen blijvende schade overgehouden aan het voorval. Opmerking in het logboek van de schipper: “zonder deze AED zou het hoogstwaarschijnlijk niet goed zijn afgelopen met deze patiënt.”

IJmuiden

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.