Zeilschoener 2 maal geholpen in 24 uur

28 april 2018

Vrijdagnacht om 23.45 uur gepaged door de Kustwacht met een Prio2. Op 8 mijl uit de Hoekse pieren dobbert een zeiljacht met een gebroken V-snaar. Rond 0.30 uur ter plaatse in positie 51°58,30 Noord en 003°46,50 Oost.

De stoere schoener van 18.5 meter op sleep genomen naar de Berghaven waar om 02.15 uur werd aangemeerd. Echter, tijdens reddingboot dag om 14.30 uur deed de schoener een poging haar reis te vervolgen naar Edam.

Net buiten de Berghaven in Hoek van Holland stopte de motor er mee. De schoener raakte ter hoogte van de loodsdienst steiger bij het havenhoofd aan lagerwal. Vanaf de kant werd dit gade geslagen en snel beide reddingboten, Jeanine Parqui en de Royal Flush, terug geroepen naar de Berghaven via de VHF.

De Royal Flush die als eerste arriveerde heeft snel haar passagiers aan wal gezet en een sleep verbinding gemaakt met de schoener Gipsy Girl gemaakt en haar weg gesleept van de stenen kant. De Royal Flush had niet genoeg vermogen om haar met de wind en golfslag van passerende zeevaart veilig de haven in te brengen.

De Jeanine Parqui had ook haar gasten afgezet op de steiger en bood hulp door het zeiljacht langszij te nemen, nu bleek er iets met de brandstof opvoerpomp te zijn. Met het span de Berghaven weer ingevaren. Daar is het zeiljacht gemeerd en zijn de redders verder gegaan met donateurs een vaar ervaring met de KNRM te bezorgen.