Zeeman met hartklachten per helikopter naar ziekenhuis

12 februari 2019

Dinsdagmorgen om 03.15 uur werden de vrijwilligers van KNRM Hoek van Holland gepaged voor een Medevac, een medische evacuatie. De reddingboot ‘Jeanine Parqui’ vertrok om 03.35 uur de Berghaven met als extra bemanning ambulance personeel. De Radio Medische Dienst van de KNRM vond de situatie dusdanig ernstig, dat er ook een helikopter werd gealarmeerd.

Om 04.20 uur voeren we langszij de geankerde tanker in positie 52.55.80 Noord en 003.42.60 Oost. Er werden een opstapper en een ambulance broeder overgezet op de tanker. Er werd een eerste schouwing gedaan bij de 44-jarige zeeman. 5 minuten later kwam de SAR helikopter boven het schip hangen en leverde een medic en een kikvorsman af op het schip.

Het bleek dat de man alle verschijnselen van serieuse hartklachten had. In overleg werd besloten de patiënt per helikopter te vervoeren naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Onze eigen opstapper en de ambulancier werden om 05.30 uur weer aan boord van de reddingboot genomen. Toen konden we beginnen met de terugtocht naar de Berghaven, waar om 06.15 uur werd aangemeerd.