Skip to main content

Man te water na explosie (scenario)-video

Datum: zaterdag 01 oktober 2016 | Sectie: Hoek van Holland

Zaterdag 1 oktober namen alle Westlandse brandweerploegen deel aan de jaarlijkse wedstrijd om de vakbekwaamheid te toetsen. Elk jaar organiseert een van de kazernes de toets. Hoek van Holland, onderdeel van Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, werkt regelmatig samen met korpsen uit Haaglanden. Om de collega’s te bedanken voor deze samenwerking, hebben de Hoekse brandweervrijwilligers dit jaar met veel enthousiasme een mooi wedstrijdscenario voorbereid in hun eigen badplaats.

De brandweerploegen meldden zich aan de kazerne van Naaldwijk en kregen daar de melding om naar Hoek van Holland te gaan als 2e tankautospuit samen met de Officier van Dienst voor brand op een boot in de Berghaven. Tijdens soldeerwerkzaamheden in de machinekamer van de tender ‘Panter’ was rookontwikkeling ontstaan doordat er poetslappen in de brand vlogen. De monteur probeerde uit de ruimte te komen, maar kwam ten val en lag bewusteloos. De schipper belde de brandweer. Toen werden volgens de procedure de eenheden van Haaglanden, Hoek van Holland en de K.N.R.M. gealarmeerd.

Bij aankomst bleek de autospuit van Hoek van Holland incompleet uitgerukt te zijn. Op een van de boten was brand met een gasfles die gekoeld moest worden. Tijdens de actie vond er een explosie plaats en viel een brandweerman overboord. De bevelvoerster van Hoek van Holland kwam geëmotioneerd naar de wedstrijdploeg toe en vertelde de bevelvoerder wat er aan de hand was, waarop Westland de leiding overnam. Een brandweerman van Hoek van Holland was tijdens zijn inzet van de boot gevallen en lag in de Berghaven.

De reddingboot van de K.N.R.M. kwam in actie om deze persoon weer uit het water te halen en aan land te brengen. Hiermee hadden de ploegen een mooie uitdaging om dit incident te bestrijden en de gewonden over te dragen aan de ambulancedienst.

De organisatie van deze succesvolle interregionale samenwerking dankt alle betrokkenen voor hun medewerking, maar in het bijzonder de bedrijven Van Oord Marine ingenuity, Boskalis, Rijkswaterstaat en de organisatie K.N.R.M. Hoek van Holland. Zij hebben hun mensen, materiaal, locatie en bemanning de hele dag ter beschikking gesteld.

Door deze samenwerking zijn specifieke elementen aan de toets toegevoegd, zoals het schakelen van verbindingen tussen verschillende meldkamers, het werken langs de waterkant met gebruik van redvesten en het werken met ademlucht in nauwe ruimten. Hierdoor zijn bijzondere ervaringen opgedaan en lessen geleerd.

Hoek van Holland

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.