Skip to main content

Duiker in nood: Oefening KNRM en NOB

Datum: zaterdag 28 mei 2016 | Sectie: Hansweert

Een duiker in nood was vanmorgen het scenario voor een gezamenlijke oefening tussen de KNRM reddingstations Hansweert (HAN) en Neeltje-Jans (NJA) en de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB).

De Oosterschelde is een populaire duikplek voor duikers uit geheel Europa. In geval van een duikongeval kan een beroep worden gedaan op KNRM reddingstations Hansweert en Neeltje Jans. Voor de vrijwillige reddingbootbemanning is het daarom belangrijk om te weten hoe men moet handelen in geval van een duikongeval.

Na uitleg over de verschillende soorten duikmaterialen gingen vier duikers te water. Zij werden via de deelnemende reddingboten Jan van Engelenburg (HAN), Koopmansdank en Fred (beiden NJA) op verschillende manieren uit het water gered. Op de Jan van Engelenburg worden drenkelingen met de rescue cradle horizontaal uit het water gehaald. De Koopmansdank beschikt over een drenkelingenklep aan de achterzijde van de reddingboot en op de Fred wordt gebruik gemaakt van een net.

Deze oefening past goed binnen de nauwere samenwerking tussen de KNRM en NOB om de veiligheid in en op het water te vergroten. Alhoewel het aantal incidenten en reddingsacties met sportduikers niet groot is, vinden beide clubs het belangrijk om ongevallen en zoekacties te voorkomen. In de samenwerking wordt gekeken naar een beter begrip tussen de bovenwatersport en onderwatersport, een betere voorbereiding van de duiker én een beter herkenning van plekken waar sportduikers onder water zijn.

Foto's: Mario Rentmeester & Jan de Koning

Hansweert

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.