Koninklijke onderscheiding voor KNRM vrijwilliger Bart Metselaar.

Koninklijke onderscheiding voor KNRM vrijwilliger Bart Metselaar.

26 april 2021

Het behaagt koning Willem-Alexander ook dit jaar om voorafgaand aan Koningsdag een aantal landgenoten te benoemen tot lid of ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Alleen de manier waarop is – zoals zoveel dingen door de coronacrisis – ook deze keer anders dan anders.

Burgemeester van Enkhuizen, Eduard van Zuijlen, heeft maandagmorgen 26 april  in de Westerkerk, geheel coronaproof, in het bijzijn van een klein select gezelschap de Enkhuizer decoranten ontvangen. Ieder op een afzonderlijk moment.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Onder hen bevond zich KNRM vrijwilliger Bart Metselaar (54). Hij wordt voor zijn 21 trouwe jaren van inzet voor het redden van mens en dier onderscheiden als lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Bart Metselaar heeft bij maar liefst drie reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) dienst gedaan als bemanningslid op de reddingboten en als SAR liaison van de Kustwacht. Bij het reddingstation in Enkhuizen doet hij dat nog steeds naar volle tevredenheid.

Bart startte als KNRM vrijwilliger in 2000 bij het reddingstation in Den Oever, zijn toenmalige woonplaats.

Daar werd door de KNRM een nieuw reddingstation opgestart mede naar aanleiding van de Dakota ramp in de Waddenzee. Bart was daar gaan wonen nadat hij zijn carrière als stuurman op de grote vaart had beëindigd en een kantoorbaan had gevonden bij een offshore bedrijf in Den Helder. De uitdaging van varen en mensen redden leek hem een nuttige vrijetijdsbesteding.

Van 2002 tot en met 2012 was Bart tijdens zijn kantoortijden ook inzetbaar voor het reddingstation van Den Helder en heeft ook daar diverse acties gevaren.

Nadat Bart met zijn gezin verhuisde naar Enkhuizen was het voor hem niet meer dan logisch om daar zijn vrijwilligerswerk bij het KNRM reddingstation voort te zetten tot op de dag van vandaag.

Tot op heden heeft Bart in totaal aan 287 acties deelgenomen waarbij 687 mensen en 20 dieren veilig aan wal zijn gebracht !

Maar niet alleen voor acties kan de KNRM op Bart rekenen, ook als er andere zaken voor het reddingstation moeten worden geregeld buiten het redden om dan staat Bart vaak klaar om te helpen.

Bart, hartelijk gefeliciteerd met deze welverdiende onderscheiding !

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij