Trouwe donateurs van KNRM in het zonnetje gezet

11 november 2020
Elburg

Verbonden aan een zeewaardig goed doel

Op 11 november 2020 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij 196 jaar. Sinds 1824 worden mensen in nood op zee gered door vrijwilligers en wordt de KNRM in stand gehouden door donateurs. Daarom eert de KNRM op 11 november alle donateurs die op dat moment 25, 40, 50, 60, soms 70 en zelfs één 80jaar, donateur zijn.

 

Donateurs kregen bij de KNRM de titel "Redders aan de wal". Een geuzennaam, die nu met trots door de donateurs wordt gedragen. Hun betrokkenheid is net zo groot als die van de redders op zee zelf. En hoewel de Redders aan de wal niet de zee op hoeven, dragen zij in belangrijke mate bij aan het succes van bijna 200 jaar reddingswerk. Als dank daarvoor worden de donateurs, die de 50 jaar donateurschap bereiken, uitgenodigd voor een huldiging op een reddingstation.

 

Dit jaar geen grijze, natte, glunderende hoofden
Normaal gesproken worden de trouwe donateurs na het opspelden van een jubileumspeld meegenomen aan boord van de reddingboot voor een vaartocht. Vanwege de coronamaatregelen zijn boothuizen en reddingboten momenteel uitsluitend toegankelijk voor bemanningsleden tijdens een daadwerkelijke alarmering. Bovendien is de KNRM voorzichtig met de gezondheid van jubilarissen, die vaak op leeftijd zijn. Daarom krijgen deze donateurs de speld deze keer thuisgestuurd en houden zij het gevoel een echte varende redder te zijn tegoed.

 

De vrijwilligers zullen de natte, grijze, glunderende hoofden dit jaar missen, want de betrokkenheid van de donateurs spreekt boekdelen uit de verhalen die ze vertellen over hun motivatie om zo lang donateur te zijn. Velen hebben gevaren bij de koopvaardij, binnenvaart of marine. Maar ook het bezit van een plezierjacht, een indrukwekkende redding in de omgeving, een varend familielid of puur de bewondering voor de vrijwilligers kunnen de reden zijn geweest om het zeewaardige goede doel te steunen.

De KNRM is enorm dankbaar voor deze trouw en betrokkenheid.

 

Reddingsstation Elburg

Ook in Elburg worden Trouwe Donateurs dit jaar geëerd. Zeven Trouwe Donateurs die 50 jaar donateur zijn, hebben een jubileumspeld thuisgestuurd gekregen. KNRM-station Elburg bedankt hen heel hartelijk voor hun trouwe donateurschap.

(Foto: Trouwe donateursdag 2019)