Skip to main content

Jongetje (5) met zwembroek vast in schroef

Datum: zondag 02 augustus 2015 | Sectie: Elburg

Een vaartocht op een zonnige zondagmiddag had voor een gezin uit Elburg een vervelende afloop. De vijfjarige zoon raakte met zijn zwembroek verstrikt in de schroef van de boot. KNRM Station Elburg verleende eerste hulp.

Zondag 2 augustus 2015 was een warme dag en het gezin genoot van een dagje op het water. Op enig moment is, door onbekende oorzaak, de jongen van vijf onder de boot met zijn zwembroek verstrikt geraakt in de schroef. De vader handelde razendsnel en trok zijn zoontje uit het water. De schroef had toen echter al een flinke wond veroorzaakt.

De melding kwam bij de eerste schipper van KNRM Station Elburg binnen middels een telefoontje van een goede vriend. Die was op het water toen hij iets verderop gegil hoorde. De vriend is er naartoe gevaren en heeft direct zijn kameraad ingeseind. De eerste schipper heeft gezorgd dat de rest van de bemanning ook werd gealarmeerd. De pieper klonk rond 17.00 uur.

Ongeveer twaalf minuten later arriveerde reddingboot Evert Floor bij de sloep waar iedereen behoorlijk overstuur was. Het gebeuren had voor een flinke, diepe snijwond gezorgd in de nabijheid van de lies.

Ter plaatse werd direct de wond verbonden. Vervolgens is het slachtoffertje, samen met de overige gezinsleden, met de reddingboot naar het boothuis gebracht. Hier werd het jongetje overgedragen aan het ambulancepersoneel dat op dat moment ook arriveerde. Zij hebben moeder en kind meegenomen naar het ziekenhuis waar de jongen later die dag nog is geopereerd. Ondertussen was de sloep, die niet meer kon varen, door één van de KNRM bemanningsleden en door de kameraad van de eerste schipper naar het boothuis gesleept.

Bij de overdracht aan het ambulancepersoneel is door de KNRM nadrukkelijk aandacht gevraagd voor het fenomeen ‘second drowning’. Ook wel ‘late verdrinking’ genoemd. Wanneer de longen veel water binnen krijgen, dan kan dit later op de dag leiden tot irritatie aan de longblaasjes. Het slachtoffer wordt steeds benauwder en krijgt schuim in de mond. Dit kan alsnog verstikking tot gevolg hebben. Bij dit slachtoffertje is dit gelukkig niet aan de orde geweest. De jongen maakt het goed.

Elburg

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.