Zeiljacht aan de grond op het Ra-wad

29 juli 2020

(Een actie in twee “bedrijven”)

Gisterochtend, bij afgaand water liep op het Uithuizerwad, nabij ton ‘Ra-20’ een zeiljacht met 4 personen aan boord, aan de grond. De zeilers hadden vrijwel meteen om hulp gevraagd bij het Kustwachtcentrum waarna wij gealarmeerd werden.
Bij aankomst bleek het voor ons al niet meer mogelijk om het jacht nog van dichtbij te benaderen omdat deze al te ver droog lag. Toen we zeker wisten dat het schip stabiel lag, zijn we nadat we afspraken hadden gemaakt om bij het volgende hoog water terug te komen, weer teruggevaren naar het reddingstation.

Later had onze schipper telefonisch contact met de eigenaar van het jacht en zij zond kort daarna een aantal foto's van een afgebroken roerblad en van de situatie ter plaatse. We spraken af dat wij op tijd richting het Uithuizerwad zouden varen zodat we bij opkomend water het jachtje konden begeleiden zodra deze loskwam. We vertrokken om een uur of half vier en onderweg richting het jacht zagen we dat de mast alweer mooi rechtop stond en nog dichterbij zagen we dat het jacht al achter het anker lag op dieper water. Een sleepverbinding was snel gemaakt en nadat het anker was opgehaald vertrokken we naar dieper water. Op dieper water hebben we het jacht langszij gehaald om een ‘stopzak’ over te geven. Nadat alles gereed was gemaakt hebben we het jacht naar de Eemshaven gesleept en afgemeerd aan de dienstensteiger