Skip to main content

KNRM Den Oever in actie voor brand op tanker

Datum: donderdag 19 januari 2017 | Sectie: Den Oever

De KNRM Den Oever bood op donderdag 19 januari, met nog drie andere stations van de KNRM, hulp aan de tanker Mars, die op het IJsselmeer, twee kilometer uit de kust van de Wieringermeer, in moeilijkheden kwam door een brand in de machinekamer.

De melding ‘vaartuigbrand’ kwam donderdagmiddag om kwart voor vijf. De KNRM Den Oever voer met reddingboot Johanna Margareta op verzoek van de Kustwacht naar de Haven op de Oude Zeug, om daar zes brandweerlieden op te pikken. De reddingboten 't Span en Bernadine van Andijk en Medemblik waren al ter plaatse.

De tanker, die gewoonlijk gasolie vervoert, was leeg maar niet ontgast. Er kwam rook uit de uitlaat en er waren enkele brandblussers leeggespoten, maar daarmee kreeg de bemanning het vuur niet uit. De Johanna Margareta zette de brandweerlieden uit Wieringerwerf over. Ze had een ook een pomp aan boord, om het schip te kunnen koelen. Het was geen grote brand, maar doordat de tanker niet was ontgast, werd er rekening gehouden met een mogelijke ontploffing.

Reddingboot 't Span ging terug naar Oude Zeug om een warmtebeeldcamera en een extra aanvalsslang op te halen. Toen 't Span terug was, was de pomp aan boord van de Johanna Margareta opgestart voor koeling.

De Mars werd met de Bernadine op sleep genomen naar Oude Zeug. Op last van de meldkamer mocht het schip eerst nog niet naar de haven. Er moest worden bekeken of dat veilig kon gebeuren. Intussen was Enkhuizen ook gearriveerd met twee boten en een vijfkoppige brandweerploeg, die via de Johanna Margareta aan boord zijn gestapt.

Nadat de Kustwacht toestemming had verleend om de haven in te varen, werd de pomp opgeruimd en werd de Johanna Margareta losgemaakt, zodat het schip aan bakboordzijde kon worden afgemeerd en de brandweer de machinekamer in kon gaan.

Het bleek dat een kachel in de machinekamer vlam had gevat. De schipper en de stuurman van de vijftig meter lange tanker zijn ongedeerd gebleven.

Voor de KNRM Den Oever was dit de tweede actie van 2017. Eerder in de week was een inspectie uitgevoerd op een restant van een snelle opblaasboot (RIB), dat was aangespoeld bij Huisduinen. Dat gebeurde op verzoek van de Kustwacht. De Johanna Margareta voer daar in de buurt in verband met een oefening. Geconstateerd werd dat het wrakstuk al langere tijd in het water had gelegen. Naar het oordeel van de bemanning gaf dit geen aanleiding tot het zoeken naar mogelijke slachtoffers. De reddingboot van Callantsoog, Koen Oberman, die ook ter plaatse was gekomen, heeft het wrakstuk geborgen.

Den Oever

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.