Skip to main content

Drie acties in de nacht voor Joke Dijkstra

Datum: zondag 13 augustus 2017 | Sectie: Den Helder

Zaterdagavond ging om 21:15 uur het alarm voor de Helderse reddingboot. De zwemtocht van Den Helder naar Texel ten bate van “Spieren voor spieren” was net afgelopen en het bleek dat een van de deelnemende schepen voor het Texelse strand zijn anker niet meer uit de zeebodem kon krijgen en aan de grond zat. Gelukkig kregen de mannen van de Joke Dijkstra dat anker wel los en kon het 12 mtr lange scheepje losgetrokken worden.

Toen deze actie aan de gang was gaf de Kustwacht een tweede probleem door. Een Nederlands zeiljacht onderweg van het Engelse Whitby naar de Nederlandse kust, kampte met een stroomstoring en zat dus zonder verlichting en zonder motor. Ze voer in de noordgaande scheepvaartroute en was zodoende slecht zichtbaar voor de overige scheepvaart.

Besloten werd om via het Molengat richting het jacht te varen. Het zeiljacht werd gelukkig snel gevonden en bleek 10 mijl ten westen van Den Helder te zitten. Bij aankomst werd het jacht op sleeptouw genomen en via het Schulpengat naar de Helderse haven gebracht. Dat nam wel enige uren in beslag zodat de bemanning van de Joke Dijkstra pas om 02:00 uur in bed lag.

Prompt ging even voor 04:00 uur weer het alarm. Een achttien meter lang Nederlands zeiljacht, onderweg van Noorwegen naar Den Helder, verdaagde, met vallend water, ter hoogte van de Schulpengat 6A op een ondiepte. Nadat een opstapper was overgezet en de zeilen waren gestreken, werd de sleeptros overgenomen en het jacht snel van de bank afgetrokken. Het jacht werd vervolgens naar de Helderse haven gesleept. Gelukkig kon het, hoewel met enige moeite, vanwege een tros in een van de twee schroeven, op eigen kracht de jachthaven invaren.

Uiteindelijk konden de Helderse opstappers rond 06:00 uur hun bed weer opzoeken.

Den Helder

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.