Skip to main content

Arjan de Caluwé schenkt overlevingspak én helm aan KNRM Cadzand

  • Fotogallery:
  • 20-08-2022

Als trouwe donateur draagt Arjan de Caluwé van IMPACT SOLUTIONS de KNRM een warm hart toe. Daarnaast viert hij al jarenlang vakantie in Cadzand. Afgelopen zaterdag kwamen deze twee voorliefdes samen bij KNRM Cadzand.

De Caluwé schonk een overlevingspak aan Elsa Hermans, aankomend opstapper in Cadzand. Voor de overige uitrusting van Elsa kondigde de KNRM een crowdfundactie aan. Deze actie kreeg zaterdag tijdens de bijeenkomst een kickstart: het enthousiasme en de betrokkenheid van Hermans inspireerden De Caluwé om ook de helm te schenken.

Actieve donateurs helpen KNRM bij financieren werkzaamheden
De KNRM krijgt geen subsidies en is volledig afhankelijk van donateurs als De Caluwé. Afkomstig uit Utrecht, raakte hij betrokken bij de KNRM doordat zijn zoon waterscout werd. ‘Als vader maak je je dan toch zorgen, en ben je blij dat er mensen zijn die zich vrijwillig inzetten voor de veiligheid op het water’. Als ondernemer draagt De Caluwé actief bij: niet alleen financieel, maar hij stimuleert ook actief zijn netwerk om de KNRM te steunen.

Warm hart voor opstappers KNRM
Elsa Hermans, sinds een jaar in opleiding tot opstapper bij de KNRM Cadzand, vertelde De Caluwé hoe de KNRM een belangrijke rol speelt in haar leven. Hermans, afkomstig uit Noord-Brabant: ‘Al toen ik 8 jaar was zei ik dat ik in Cadzand wilde wonen. Inmiddels werk en woon ik in Cadzand-Bad en ben ik binnen 20 seconden in het boothuis!’ Voor de KNRM zijn opstappers in de buurt van het boothuis hard nodig.

Crowdfundactie voor helm en communicatieapparatuur
Met het pak was de uitrusting van Hermans niet compleet, er ontbrak nog een helm en de bij de helm horende communicatieapparatuur. KNRM Cadzand startte daarvoor een crowdfundactie. De Caluwé, onder de indruk van de bevlogenheid van Hermans, gaf de actie een kickstart: hij besloot ter plaatse Elsa de helm te schenken. Voor de communicatieapparatuur is nog € 1.251,80 nodig. Doneren kan via cadzand.samenvoorknrm.nl/cadzand/acties.

reddingrapport

  • Hits: 1252

Achterkleinzoon schipper ontmoet 100 jaar na redding kleinkinderen geredde RAF-vliegenier bij KNRM Cadzand

  • Fotogallery:

Ook 100 jaar na dato is de dankbaarheid bij familie geredde vliegenier nog groot.

Vrijdag jl. bezochten mevrouw Sally Moss-Dodwell, kleindochter van de geredde luitenant Tomas Dodwell, met haar man David, broer Rick en zus Clare het reddingsstation van de Koninklijke Reddingsmaatschappij (KNRM) in Cadzand-Bad. De familie werd in Cadzand ontvangen door Bart Gorthmanns, wiens grootvader Cees van den Heuvel de luitenant aan het einde van de Eerste Wereldoorlog redde. De familie uitte na 100 jaar nogmaals haar dankbaarheid, ‘zonder jullie grootvader waren wij hier nu niet geweest’.Vrijdag jl. bezochten mevrouw Sally Moss-Dodwell, kleindochter van de geredde luitenant Tomas Dodwell, met haar man David, broer Rick en zus Clare het reddingsstation van de Koninklijke Reddingsmaatschappij (KNRM) in Cadzand-Bad. De familie werd in Cadzand ontvangen door Bart Gorthmanns, wiens grootvader Cees van den Heuvel de luitenant aan het einde van de Eerste Wereldoorlog redde. De familie uitte na 100 jaar nogmaals haar dankbaarheid, ‘zonder jullie grootvader waren wij hier nu niet geweest’.

Redding

Nadat op 16 augustus 1918, aan het eind van de Eerste Wereldoorlog, een Engels vliegtuig in vijandelijk vuur terechtkomt boven Zeebrugge, is de tweekoppige bemanning gedwongen om te landen. Het toestel van het type De Havilland DH-9 landt op twee kilometer uit de kust in een mijnenveld in de Wielingen. Sluiswachter Cees van den Heuvel ziet het vanuit Cadzand-Haven gebeuren. Hij is ook de schipper van de reddingsboot ‘Cadzand’, een roeivlet. Hij roept geneeskundige hulp in en vaart met twee vaste bemanningsleden, J. Mesilje en Jac. La Gasse en met hulp van vijf in Cadzand gestationeerde militairen naar het vliegtuig in de zeestrook de Wielingen toe. Van den Heuvel zwemt door het mijnenveld naar het toestel en brengt de gewonde en vrijwel bewusteloze vliegenier Th. B. Dodwell veilig aan boord van de reddingboot. De ander vliegenier R.M. Wynne-Eyton was niet gewond en werd door het inmiddels gearriveerde Nederlandse wachtschip ‘de Seine’ – opgepikt.

Na de redding

Dodwell was zwaargewond aan een arm. Nadat de reddingboot weer naar de kust was geroeid werd hij met een militaire ambulance naar het ziekenhuis Sint Antonius in Oostburg gebracht. Daar werd hij behandeld aan zijn verwondingen, zijn arm was niet meer te redden. Volgens zijn kleindochter is Luitenant Dodwell tot het eind van de oorlog in Nederland gebleven.De KNRM-ers en de Nederlandse militairen hebben allen een ‘Silver Medal for Gallantry in Saving Life at Sea’ ontvangen. Ook heeft Dodwell een DSO ontvangen voor een eerdere ‘act of gallantry’. Vanwege zijn verwondingen, verliet tweede Luitenant Dodwell de RAF.De vader van Dodwell stuurde als dank voor de redding van zijn zoon schipper Van den Heuvel een gouden horloge. In de bedankbrief meldt Van den Heuvel dat hij en zijn bemanning later in bittere kou nog een neergestort vliegtuig uit het opkomend water hebben gered. Achterkleinzoon Bart, inmiddels vierde generatie redder, wist te vertellen dat zijn overgrootvader ook in de Tweede Wereldoorlog een piloot uit een mijnenveld gered had.

Reddingsstation Cadzand-Bad

Het reddingsstation in Cadzand is geplaatst in 1891. Aanleiding was de schipbreuk van de driemaster Columbus voor de kust van Cadzand 2 jaar eerder. Vanaf 1908 heeft het station ook een vaste bemanning onder leiding van de Cadzandse burgemeester Jannis Erasmus. In datzelfde jaar werd Cees van de Heuvel benoemd tot beroepsschipper van reddingboot. Zijn laatste redding was in september 1944.Op dit moment kent het reddingsstation 12 vrijwillige bemanningsleden, waaronder twee nazaten van de eerste bemanning.

Maand van de geschiedenis

Met bijna 194 jaar historie heeft de KNRM bijzondere verhalen te vertellen. Ook de achtergronden bij deze redding geven een tijdsbeeld van de omstandigheden aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.

reddingrapport

  • Hits: 3552

Het nieuwe jaar is gestart!

  • Fotogallery:
  • 02-01-2018

De bemanning van KNRM station Cadzand is het jaar fris gestart met een helikopter oefening.

Het was eerst de bedoeling deze oefening op woensdag 3 januari plaats te laten vinden. De weersverwachtingen voor woensdag maakten het echter noodzakelijk om een andere datum te zoeken. Zowel NHV als de bemanning van KNRM Cadzand konden vanmiddag tijd vrijmaken.

Iets voor 14.00 uur had de bemanning van reddingboot Winifred Lucy Verkade-Clark een reddingsvlotje met 3 bemanningsleden voor de haven in het water gelaten. Deze mensen zijn door de helikopter van het vlotje gehaald en terug naar de reddingboot gebracht. Vervolgens heeft de helikopter twee man die in het water lagen opgehaald en teruggebracht.

De weersomstandigheden van vandaag maakten het mogelijk de oefening dicht voor de kust te doen, zodat deze vanaf de wal goed te zien was!

NHV, bedankt voor een geslaagde oefening.

nieuwsbericht

  • Hits: 4190

Een ''Ruig'' weekend

  • Fotogallery:
  • 25-12-2017

Vanmorgen om 11.56 uur zijn we opgepiept ter assistentie van een ambulance met het Kusthulpverleningsvoertuig. We hebben met de ambulance afgesproken ter hoogte van strandpaviljoen ''Strand Ruig''.

Vrijdag hebben we op bijna dezelfde locatie voor Strand Ruig een jonge zeehond opgehaald. Nu ging het om een man die niet meer kon lopen.

Nadat we de man overgeladen hadden in de ambulance zijn we teruggekeerd naar het station.

reddingrapport

  • Hits: 4314

Anker gered via KNRM Help-app

  • Fotogallery:
  • 23-12-2017

Vanmiddag is de bemanning van reddingboot Winifred Lucy Verkade Clark via de KNRM Helpt app opgeroepen om de bemanning van een boot te helpen die het anker niet gelicht kreeg.

De mensen gingen het nieuwe ankergerei proberen dat net geinstalleerd was. Het vorige anker was bij een eerdere redding op een andere locatie in het water gebleven. Het is de bemanning van KNRM Cadzand met een beetje creatief werken gelukt om het anker boven water te krijgen!

  • Hits: 4358

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.