Twee poezen gered

17 augustus 2019

Zaterdagmiddag heeft de reddingboot Zeemanshoop assistentie verleend aan een zeiljacht met motorproblemen. Het jacht is opsleep genomen en naar de haven van Breskens gebracht.

Een zeiljacht met twee zeilers is onder zeil varende vanuit Engeland op weg naar haar thuishaven Kats. Bij het opvaren van de Westerschelde controleert de schipper of zijn motor nog functioneert maar die weigerde dienst. Hij neemt contact op met de Nederlandse Kustwacht middels de marifoon op VHF 16, meld het probleem en geeft zijn locatie ter hoogte van Cadzand door.

De bemanning van de reddingboot Zeemanshoop is op dat moment bezig met de zaterdagoefening in het ankergebied Wielingen Noord en hoort de communicatie. In overleg met de kustwacht wordt de oefening onderbroken en Zeemanshoop ter plaatse gestuurd. Met de zeiler wordt afgesproken dat hij onder zeil door kan varen naar Breskens en voor de haven op sleep wordt genomen.

De bemanning van de Zeemanshoop hervat de oefening en ongeveer een uur later, als de oefening klaar en de Zeemanshoop weer richting Breskens vaart, zeilt het jacht ter hoogte van de veerhaven. Een opstapper wordt overgezet om de sleepverbinding te maken en zodra deze gereed is wordt het zeil gestreken zodat het veilig de haven van Breskens op gaat en afgemeerd kan worden aan de steiger van een jachtwerf.

Ondertussen dat de schipper de gegevens uitwisselt met de eigenaar blijken er niet twee maar vier opvarenden te zijn, namelijk de twee zeilers en hun twee poezen die overal mee naar toe gaan.

Tijdstip alarm: 13:41 uur
Wind: Zuidwest 4 Bft.
Zicht: Slecht (2 NM)