Communicatie met Verkeerscentrale Vlissingen verstoord

8 september 2019

Op zondag aan het eind van de ochtend is reddingboot Zeemanshoop uitgevaren voor het uitpeilen van een stoorzender op het blokkanaal VHF14 van Verkeercentrale Vlissingen.

Zondag aan het einde van de ochtend krijgt de dienstdoende schipper telefoon van de Rijksriviermeester met de melding dat de communicatie op het blokkanaal VHF14 gestoord wordt. Hierdoor is er nauwelijks communicatie mogelijk met de Verkeerscentrale in Vlissingen die het in- en uitgaande scheepvaart coördineert.

De schipper laat via het Kustwachtcentrum de piepers gaan met een zogenoemde P3 melding. Deze PRIO-3 alarmering wordt gebruikt voor uitrukken zonder spoed en/of dienstverlening.

Na 10 minuten verlaat de Zeemanshoop de haven van Breskens en krijgt te horen van de verkeerscentrale dat zij het signaal peilen in de haven van Breskens waarna de Zeemanshoop omdraait voor een peiling. Deze komt uit de richting van het tankstation waar op dat moment een jacht ligt.

Voor de zekerheid gaat de Zeemanshoop nog de jachthaven zelf om een kruispeiling te kunnen maken. Hiermee wordt sterk vermoed dat het betreffende jacht de bron kan zijn. Op verzoek schakelen zijn alle apparatuur uit waarna de storing op VHF14 is opgelost. Na het terug inschakelen blijft het kanaal storingsvrij. De zeilers vermoeden dat er een zendknop was blijven hangen beloven hun apparatuur zo spoedig mogelijk te laten nakijken.

Tijdstip alarm: 11:18 uur
Wind: Noord oost 2 Bft.
Zicht: Goed (21 NM)