Binnenvaartschip gezonken voor Vlissingen-Oost

9 maart 2019

Een binnenvaartschip is zaterdag gezonken voor Vlissingen-oost. Een van de opvarenden kon zichzelf in veiligheid brengen met een sloep. De tweede opvarende wordt na een grote zoekactie nog steeds vermist.

Zaterdagmiddag is een binnenvaartschip geladen met zand onderweg van Rotterdam naar de Sloehaven in Vlissingen. Net voor het oplopen van de haven gaat het mis het schip maakt water en dreigt te gaan zinken. Er wordt alarm geslagen en gelijk gaan er enkele schepen die in de buurt zijn hulp bieden.

Via de Nederlandse Kustwacht wordt er ook alarm gemaakt voor de reddingboten uit Breskens en Westkapelle. Eveneens worden er 2 helikopters gealarmeerd de Belgische Sea King breekt een oefening af en is binnen 10 minuten al ter plaatse ook komt er een helikopter van NHV uit Rotterdam. Als reddingboot Zeemanshoop aan komt meldt de loodsboot Pioneer dat een van de opvarenden bij hun aan boord is. In overleg met de Verkeerscentrale die dienst doet als On Scene Coördinator wordt besloten de persoon aan de calamiteitensteiger in de Sloehaven na te laten kijken door een ambulance. Later keert de loodsboot terug om zich bij de zoekende eenheden te voegen.

De toegesnelde hulp van de Belgische loodsboot Honte, RWS 78, RWS79, P-41, en diverse schepen van Multraship worden opgelijnd over een zoekgebied dat in het Kustwachtcentrum is opgesteld. De reddingboot Zeemanshoop en Uly worden langs de kustlijn ingezet door hun geringe diepgang kunnen zij kort voor de kant zoeken. Van op de kant wordt er door verschillende eenheden gezocht of de vermiste persoon zelfstandig aan de kant is gekomen. Dit alles wordt ondersteund door de 2 helikopters die vanuit de lucht zoeken.

Rond 19.00 uur wordt de zoekactie gestaakt door het beperkte zicht omdat het donker wordt en de tijd dat de persoon vermist wordt is de zoekactie gestaakt. Reddingboot Zeemanshoop gaat retour Breskens waar bij lid van de rederskring Strandpaviljoen Breskens aan zee gratis een maaltijd genuttigd mag worden.

Als het laag water is rond 21.30 uur wordt de reddingboot Zeemanshoop verzocht stand-by te liggen op het moment dat duikers te water gaan om in het schip te gaan kijken. Helaas heeft deze zoektocht ook nog niks opgeleverd.

Tijdstip alarm:  15:02 uur & 20:55 uur
Wind:  West 8 Bft.
Zicht:  Matig (3NM)

Plaatselijke Commissie en Bemanning van KNRM reddingstation Breskens wensen veel sterkte toe aan de familie van de vermiste man.