Anker vast bij windkracht 7

21 oktober 2017

De reddingboot van Breskens is zaterdagmiddag een motorjacht in de monding van de Westerschelde te hulp geschoten. Het jacht was in problemen gekomen door een vastzittende ankerketting.

Tijdens de zaterdagmiddag oefening van reddingboot Zeemanshoop wordt de reddingbootschipper gebeld door de jachthavenmeester van Cadzand. Hij is zojuist gebeld door de eigenaar van een motorjacht. Het jacht heeft een vastzittende ankerketting en kan daardoor geen kant op in de aantrekkende wind.

De reddingboot zet direct koers naar het jacht, welke ten noorden van boei W4 in de monding van de Westerschelde ligt. Eenmaal ter plaatse wordt een opstapper overgezet om de situatie te bekijken.

De ankerlier is niet los te krijgen. Besloten wordt om nog een opstapper over te zetten met een Schotse blaas en eerst te proberen om het anker eruit te varen en boven te krijgen.

Middels een sleepverbinding met de reddingboot wordt het 13 meter lange motorjacht vooruit getrokken om zo het anker boven te varen. Dit lijkt eerste instantie te lukken, maar dan blijkt dat de blaas te licht is om het anker boven te krijgen.

Gezien de weersomstandigheden wordt in samenspraak met de jachteigenaar besloten om verder geen risico te nemen en dan maar de ankerketting door te knippen.

Als even later de ankerketting doorgeknipt is, nemen we afscheid van de vierkoppige jachtbemanning. Het jacht gaat zo snel mogelijk veilige haven opzoeken in Cadzand. Reddingboot Zeemanshoop gaat retour naar Breskens.

Tijdstip alarm: 14:15 uur
Wind: Zuid-West 7 Bft.
Zicht: Goed