Skip to main content

Vrijwilligers delen kerstbroden uit aan ‘eenzame zeelui’

Datum: vrijdag 23 december 2016 | Sectie: Nieuws

Het hele jaar door komen de vrijwillige reddingbootbemanningen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in de ankergebieden voor de Zuid-Hollandse kust. Meestal om zieken en gewonden van boord te halen. Vandaag combineerden de vrijwillige redders van KNRM Katwijk, Scheveningen en Hoek van Holland hun laatste oefening van het jaar met het uitdelen van kerstbroden bij voor anker liggende schepen. “Gewoon om wat persoonlijke aandacht te brengen in aanloop naar voor hen eenzame kerstdagen”, aldus KNRM-woordvoerder Edward Zwitser.

“Kerst is bij uitstek een tijd dat je thuis wilt zijn bij je dierbaren”, zo gaat de zegsman verder. “Deze mannen is dat jammer genoeg niet gegeven. Zeeschepen liggen soms weken in de ankergebieden te wachten op lading en voor deze kerels betekent dat dat ze tijdens Kerst ver van huis zijn, zonder hun geliefden”.

Prima oefening
De genoemde bemanningen hadden vandaag een oefening ingepland in de ankergebieden voor Scheveningen en Hoek van Holland. “Langszij gaan en manoeuvreren opzij van een zeeschip kunnen we niet genoeg oefenen”, aldus reddingbootschipper Hugo Pronk (Scheveningen). “Zeker onder deze omstandigheden. Er stond een aardige bries. Golfhoogte rond de twee meter. Goede omstandigheden om te oefenen. De redders combineerden de oefening met het overbrengen van goede wensen en het overhandigen van kerststollen. “Mooi om te zien dat zo’n klein gebaar zo enorm wordt gewaardeerd door die stoere kerels”, aldus Zwitser. “Want let wel: Meestal als wij ter plaatse komen, is men blij met onze komst, maar is er ook narigheid. Dan komen wij om zieken of gewonden van boord te halen. Nu brachten we enkel goede wensen en kregen we welgemeende dankbaarheid terug. Een mooi begin van de kerstdagen!”

Gesponsord
De kerststollen waren gesponsord. De KNRM ontvangt geen overheidssubsidie en is volledig afhankelijk van donaties, óók bij acties als deze. Bakkerij Van Maanen en Gebroeders Van der Plas, twee Katwijkse ondernemers met een hart voor het reddingwezen, namen alle kosten op zich. Deltalinqs, het overkoepelende orgaan van haven-gerelateerde bedrijven in Rotterdam, liet namens een zegsman weten het geweldig te waarderen dat de KNRM ook op deze manier klaarstaat voor de zeeman.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.