Skip to main content

Rustig spannend reddersjaar voor KNRM

Datum: woensdag 03 januari 2024 | Sectie: Nieuws

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een relatief rustig jaar, met gemiddeld minder hulpvragen dan de afgelopen zes jaar. Tegelijkertijd een spannend jaar vanwege de voorbereidingen van het 200-jarig jubileum in 2024. Met speciale evenementen, bijzondere producten en tentoonstellingen staat de KNRM sinds 11 november een jaar lang stil bij de verhalen uit het verleden en kijkt zij vooruit naar de komende jaren vol vernieuwing. 

De KNRM komt onder alle weersomstandigheden in actie bij noodoproepen en assistentieverzoeken op het water. Daarvoor liggen 75 reddingboten langs de kust paraat, die bemand worden door ongeveer 1.200 vrijwilligers. Aan de wal zorgen nog eens 300 vrijwilligers voor ondersteuning. 

Afgelopen jaar werden 3.397 personen (4.005 in 2022) en 123 dieren door de reddingboten veilig aan wal gebracht. De 45 reddingstations werden in totaal 2.363 keer (2.520 in 2022) gealarmeerd voor zoek- en reddingsacties. 

De vijf artsen van de KNRM Radio Medische Dienst (RMD) zijn dag en nacht bereikbaar voor medische vragen van zeevarenden wereldwijd. Deze adviezen gaan over het behandelen van zieke of gewonde bemanningsleden en zijn geregeld levensreddend voor de zeeman of -vrouw midden op de oceaan. 

In 2023 gaven de artsen 749 medische consulten (997 in 2022). Minder dan de afgelopen drie jaar, toen corona voor extra vragen zorgde. Zoals elk jaar komen 98% van de adviesverzoeken van de beroepsvaart. 

De dertig vrijwillige operators van het telefonisch KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) zagen dit jaar het aantal telefoontjes van watersporters met niet-spoedeisende hulpvragen toenemen tot 1.183 (1.034 in 2022). In 131 van de gevallen konden de hulpvragen telefonisch worden opgelost en hoefde geen reddingboot te varen. Vaker dan voorgaande jaren namen melders direct vanuit de KNRM Helpt-app contact op met het KAC. De KNRM probeert met preventiecampagnes watersporters zelfredzamer te maken. 

Ook negentig KNRM Lifeguards op de Friese Waddeneilanden en in Wassenaar hadden met 703 hulpverleningen (844 in 2022) een rustiger jaar. Mede door het slechtere zomerweer in juli en augustus waren er minder recreanten op het strand en zwemmers in zee.  

Jaaroverzicht 2023

https://youtu.be/PJaDx4jWp6s

Bijzondere reddingen in 2023 

De brand aan boord van autocarrier Fremantle Highway op 25 juli trok dit jaar de meeste aandacht. KNRM-reddingstations Ameland en Schiermonnikoog, Rederij Noordgat en de Kustwachthelikopters wisten alle opvarenden van het brandende schip te halen. De scheepsbrand heeft 1 van de opvarende het leven gekost. De reddingboten brachten zeven zwaargewonden aan wal. 

Ook storm Poly op 5 juli, één van de zwaarste zomerstormen in vijftig jaar, heeft iedereen nog op het netvlies. Terwijl op land duizenden bomen knakten of omwaaiden, bleef het aantal reddingsacties op het water beperkt tot twee. Alleen de reddingstations Marken en Urk moesten uitvaren in windkracht 11. 

Miraculeuze redding 

In mei, tegen donker worden, sloeg een catamaran solozeiler overboord op het IJsselmeer. Zijn vermissing werd pas uren later ontdekt. Doordat hij een reddingsvest droeg kon hij zichzelf zwemmend in veiligheid brengen door op een voor anker liggende duwbak te klimmen. Daar bracht hij de nacht door en werd de volgende dag gevonden door de gealarmeerde reddingstations Enkhuizen en Urk.  

Twee dagen ervoor moest reddingstation Enkhuizen ook al in actie komen voor een zeiler die hetzelfde overkwam, maar het helaas niet overleefde omdat hij geen reddingsvest droeg. 

De KNRM blijft benadrukken hoe belangrijk het is om goed voorbereid het water op te gaan. En daarbij ook de KNRM Helpt-app te gebruiken om een vaartocht aan te melden. Dat zorgt ervoor dat de laatste positie van een boot bekend is. Dat zou heel wat zoekwerk gescheeld hebben toen op 4 juli KNRM Ameland, Schiermonnikoog en Eemshaven zo'n zeventien uur zochten naar een vermist zeilbootje met twee jongemannen aan boord. Gelukkig werden ze gevonden en konden ze in Eemshaven in goede gezondheid herenigd worden met hun familie. 

Goed doel met trouwe donateurs 

De KNRM is een goed doel en volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs, giftgevers, sponsoren en erflaters. Meer dan 130.000 trouwe donateurs, Redders aan de wal genoemd, steunen de KNRM financieel. 

Dankzij schenkers en erflaters konden in 2023 drie nieuwe reddingboten worden gebouwd. Twee 9 meter reddingboten voor Den Oever en Blaricum en een 7,5 meter reddingboot voor Vlieland. Voor oplevering in 2024 zijn twee 11 meter reddingboten in aanbouw. Alle reddingboten krijgen de naam die de schenker hieraan verbindt. 

200 jaar KNRM in 2024

Op 11 november 2023 startte de KNRM haar 200ste levensjaar, een jubileumjaar vol feestelijke activiteiten. De KNRM staat in dit jubileumjaar ook stil bij het verleden, herdenkt de redders die hun leven gaven voor anderen en kijkt vooruit naar de toekomst. 

Het nieuwe jaar wordt ingeluid met de release van het lied “Wat als de storm komt”. Op 12 tot en met 14 januari a.s. gaan zanger Stef Bos en zangeres Fleur Rateland op tien reddingstations het nummer aandacht geven. 

Perstour agenda

Vanaf 18 maart volgt een wekelijkse, indrukwekkende podcastserie met presentator Roelof Hemmen in gesprek met redders en geredden. Tegelijkertijd openen exposities in regionale en landelijke maritieme musea, verschijnt een uniek fotoboek, een YouTube-serie van Govert Sweep, een speciale jubileumzegel door PostNL, herdenkingsmunten en zal er een KNRM-tulp worden onthuld. Het jubileumjaar wordt in oktober afgesloten met het muziekspektakel “Symfonie van het water” in het Nieuwe Luxor in Rotterdam. 

Meer informatie

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.