Skip to main content

Inzet voor twee omgeslagen vaartuigen

Datum: maandag 27 juli 2015 | Sectie: Nieuws

De reddingboten van KNRM Medemblik zijn maandagmiddag uitgevaren voor twee omgeslagen Conterders. De opvarenden, welke beiden al langere tijd in het water lagen en vermoeid waren, werden aan de kant gebracht.

Zeilboot de Wieke voer op het IJsselmeer onder de kust van Onderdijk toen ze een omgeslagen zeilboot zagen met daarbij een opvarende in het water. Via de marifoon hebben ze alarm geslagen bij het Kustwacht Centrum in Den Helder, welke de reddingboten van KNRM Medemblik heeft gealarmeerd.

Het bleek dat de omgeslagen zeilboot meedeed aan het Wereld Kampioenschap Contender 2015, welke deze week gehouden wordt voor de kust van Medemblik. De zeilboot was meermalen omgeslagen en zo uit het wedstrijdveld gedreven. Hierdoor is de zeilboot buiten het zicht van de begeleidingsbootjes geraakt. De opvarende wilde onder de kust door terugzeilen naar het Regatta Centrum, maar sloeg nog een paar keer om. Uiteindelijk raakte hij te vermoeid om de boot nog op te richten.

Naast reddingboot Bernardine en reddingboot ’t Span van KNRM Medemblik voer ook het Commerciële Maritieme Hulpverleningsvaartuig Odin naar de opgegeven positie. Ter plaatse heeft reddingboot Bernardine de opvarende direct uit het water gehaald, welke uiteindelijk ongeveer een uur in het water gelegen had. Om verdere afkoeling te voorkomen werd de opvarende naar het boothuis van KNRM Medemblik gebracht om daar op kracht te komen en op te warmen aan een kop koffie. Hier werden de gegevens opgenomen en de zeer dankbare zeiler is direct Redder aan de Wal geworden. Ondertussen heeft reddingboot ’t Span tezamen met de Odin de zeilboot weer opgericht en heeft ’t Span de zeilboot naar de haven van het Regatta Centrum gesleept.

Tijdens de sleep van ’t Span zagen zij nog een andere omgeslagen zeilboot, waarvan het de opvarende ook niet lukte om de zeilboot weer op te richten. Hierop voer reddingboot Bernardine opnieuw uit om polshoogte te nemen. Het bleek te gaan om een Franse deelnemer van het WK Contender. De zeiler was al drie kwartier bezig en ondertussen te vermoeid geraakt om zijn zeilboot op te richten. Daarbij leek het erop dat de mast van de zeilboot vastzat in de bodem. Hierop heeft reddingboot Bernardine de zeiler naar de kant gebracht en heeft reddingboot ’t Span even later de zeilboot opgericht.

Nadat ook de tweede zeiler veilig op de kant was afgezet en geen verdere assistentie meer nodig had, verzocht de wedstrijdleiding ons om uit te kijken naar nog twee andere ‘vermiste’ zeilboten. Gelukkig werden deze snel gelokaliseerd en hoefden de reddingboten hier geen assistentie meer aan te verlenen.

Actie 2015 – 16 en 17
Tijdstip: 13:20
Wind: W, 5 bft

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.