KNRM tekent Code Lifeguarding

KNRM tekent Code Lifeguarding

8 november 2022

KNRM-directeur Jacob Tas heeft zaterdag 5 november in Noordwijk de Code Lifeguarding mede onderschreven, samen met de Reddingsbrigade en 31 lokale lifeguardorganisaties. Een historisch moment: voor het eerst in de honderdjarige historie van strandtoezicht aan de Nederlandse kust is er nu één kwaliteitsstandaard die geldt voor alle betrokken organisaties.

De KNRM Lifeguards werken al volgens deze principes en hebben bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van meer uniforme standaarden en een kwaliteitsstandaard, zoals nu vastgelegd in de Code. De Code Lifeguarding geeft duidelijkheid over de minimale aspecten als uitrusting, materiaaleisen, opleidingsniveau, communicatiemiddelen en kwaliteit van de dienstverlening.

De twintig werkprincipes zijn het afgelopen anderhalf jaar ontwikkeld door het projectteam van Het Strand Veilig, met inbreng vanuit de verschillende lifeguardorganisaties, waaronder KNRM Lifeguards. Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland: “Het spreekt tot de verbeelding dat meer dan vijftig lifeguards hebben meegewerkt aan de totstandkoming van dit ‘pact’. Dit toont de betrokkenheid.”

Image

Jacob Tas is namens de KNRM Lifeguards verheugd over de totstandkoming van de kwaliteitsstandaard: “Veel wordt lokaal goed georganiseerd, maar landelijk waren er nog nooit afspraken gemaakt over het kwaliteitsniveau dat we als lifeguards met elkaar nastreven. Een standaard waar partijen zichzelf en elkaar op kunnen toetsen. Veel doen we hetzelfde, maar veel kunnen we nog van elkaar leren. Vanuit de toetsing kunnen leerpunten worden opgepakt om het lifeguardwerk te verbeteren. Ook kunnen er met behulp van de Code afspraken gemaakt worden met partners om het minimale kwaliteitsniveau te borgen. Het is een grote en belangrijke stap voorwaarts.”  

Alle informatie over de Code Lifeguarding staat hier op de website van Het Strand Veilig: https://hetstrandveilig.nl/lifeguardorganisaties/code-lifeguarding/

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij