Skip to main content

Samen veilig het water op

Veilig varen: Zo doe je dat!

Varen is geweldig. Of je nu kiest voor fanatiek of gezellig varen, ontspannend of inspannend: op het water is het heerlijk. Maar tijdens het varen kunnen zich onverwachte situaties voordoen waardoor je in problemen zou kunnen komen. Dan is het goed als je weet hoe je moet handelen.

De KNRM staat 24/7 paraat om vaarders die hulp nodig hebben te assisteren of in geval van nood mensen te redden die in problemen zijn geraakt. Maar de KNRM is er ook om ervoor te zorgen dat je veilig het water op kunt. Een goede voorbereiding is het halve werk en ook daarbij kun je op ons rekenen. We geven je tips en tools voor veilig varen. Onder alle omstandigheden.

1. Omstandigheden

De KNRM Helpt App

Heb jij hem al, de gratis KNRM Helpt app? Hiermee kun je thuis je vaartocht al goed voorbereiden. Vaarplannen maken, haveninformatie opvragen en de weersverwachting checken doe je allemaal in de app. Op het water kun je via de KNRM Helpt app in enkele seconden een noodoproep doen of om assistentie vragen als je onderweg toch in problemen bent gekomen.

Check de locatie en lokale omstandigheden

Bekijk vooraf de route die je wilt gaan varen en check de plek waar je naartoe wilt. Zijn er lokaal omstandigheden die je moet weten? Denk aan stremmingen, obstakels of getijden en stromingen.  Zorg ook dat je goed op de hoogte bent van de weersverwachtingen. Gebruik een weer-app om te kunnen inschatten wat je onderweg kunt verwachten. De gratis KNRM Helpt app heeft ook een prima weerfunctie. Hieronder vind je meer tips.

Omstandigheden

  • Navigatieverlichting

    Zorg dat je boot de juiste navigatieverlichting heeft. Boordlicht (groen en rood), toplicht (wit) en heklicht (wit). Zo kunnen andere schepen ook bij slecht weer of in het donker je positie en koers inschatten. Ga je na zonsondergang voor anker? Zet tot de zon weer opkomt je ankerlicht aan. Bedenk dat je zichtbaarheid in het donker altijd minder is dat je zelf inschat. Vaar nooit in het donker zonder verlichting.

  • Houd rekening met golven

    Golflengte en golfslag kunnen de vaaromstandigheden flink beïnvloeden. Hoge golven maken het varen een stuk lastiger en kunnen ook invloed hebben op de stabiliteit van je boot. Pas je snelheid en koers hierop aan, zodat je comfortabel over de golven vaart. Zijn de omstandigheden ruw met veel wind? Houd dan zoveel mogelijk de hoge wal aan. Hier zijn de golven altijd wat minder hoog.
  • Controleer de waterdiepte

    Zeker als je in onbekend gebied vaart, controleer dan de waterdiepte om schade aan je boot te voorkomen. Heb je geen dieptemeter om dit te checken? Gebruik dan een navigatie-app om ervoor te zorgen dat je niet vastloopt op een ondiepte. Bij veel van die apps kun je de diepgang van je boot instellen, zodat de online-kaart al meteen laat zien waar je wel en niet kunt varen. Heb je alleen een papieren kaart aan boord? Houd die dan goed in de gaten om ondiepe plekken te vermijden.

2. Niveau & materiaal

Ervaringsniveau en materieel

Wees je bewust van wat je wel kan en niet kan. Ben je een onervaren vaarder? Zorg dan vooraf dat je de voorrangsregels op het water kent en weet wat wenselijk gedrag is wanneer je een boot bestuurt. De belangrijkste regel op het water is: goed zeemanschap. Dit houdt in dat elke watersporter er alles aan moet doen om de veiligheid op het water te bewaren. Neem les als je beginner bent of vaar een aantal keer mee met iemand die ervaren is in het gebied waar je vaart. Zorg ook dat je met passend materieel het water op gaat. Heb je alle veiligheidsmaatregelen genomen voor vertrek? Zijn de motor en apparatuur in orde en de reddingvesten aan boord nog in goede staat? Check of jouw boot geschikt is voor de route die je wilt varen. Twijfel je? Doe het dan niet of vraag iemand met ervaring om advies.

Onze partner Varen doe je samen heeft de Vaarbewaarkaart gemaakt. Hierop staan de basisregels voor het varen op de Nederlandse vaarwegen vermeld en de verkeerstekens op het water. De Vaarbewaarkaart kun je gratis downloaden. Heb je altijd een spiekbriefje bij de hand!

Materiaal en kennis

  • Kennis hebben van de voorrangsregels

    In 20 procent van de gevallen vaart de KNRM uit voor technische mankementen die eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden, als de motor voor vertrek was gecheckt. Dus voordat je gaat varen: controleer je oliepeil en wierfilter of koelvloeistofniveau. Heb je een buitenboordmotor? Houd dan in de gaten of er tijdens het varen een waterstraal aan de achterkant uitkomt. Zo verklein je de kans op motorpech aanzienlijk.
  • Draag een reddingsvest

    Een inkoppertje, maar een reddingvest werkt alleen als je het draagt. Het vergroot je overlevingskans met een factor 4 in koud water. Het dragen van een reddingvest kan het verschil maken tussen leven en dood. Ook voor ervaren zeilers en motorbootvaarders. Welk reddingvest voor jou geschikt is, hangt af van je activiteit op het water. De KNRM heeft een uitgebreide pagina met alles wat je moet weten over (de aanschaf van) reddingvesten.
  • Draag passende kleding in opvallende kleuren

    Zeker als je buiten de zomer om vaart, is passende kleding een must. Kies voor een zeilpak of warme en waterdichte kleding, schoenen en handschoenen. Zorg dat je niet onderkoeld raakt en daardoor niet meer helder kunt denken. Kies voor een zeilpak of zeilkleding in een opvallende kleur, zodat je ook onder slechte omstandigheden beter wordt gezien.

Be Traceable stickers

Op jouw boot
Het kan gebeuren dat je onder zware omstandigheden op het water materiaal kwijtraakt. De speciale Be Traceable stickers van de KNRM, met jouw telefoonnummer erop, zorgen ervoor dat snel te achterhalen is dat dit jouw spullen zijn en dat jij veilig bent. Zo worden onnodige zoekacties voorkomen.

3. Back-up

Veilig uit, veilig thuis!

Wil je meer weten over veiligheid op en rond het water? Voor elke categorie watersporters heeft de KNRM handige tips & tricks

Organiseer je back-up

Organiseer je back-up en zorg ervoor dat er mensen zijn die weten dat je gaat varen en hoe lang je ongeveer weg bent. Het is altijd een goed idee om de KNRM Helpt app op je telefoon te installeren. In de app plan en maak je eenvoudig een vaartocht en kun je de door jouw uitgezette vaartocht volgen. Onderweg kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld je live-locatie te delen met de thuisblijvers of updates te versturen. Duurt het veel langer voordat je aankomt op je bestemming dan je geschatte aankomsttijd, dan worden volgens een escalatieschema de back-up ‘thuis’ en de officiële hulpinstanties gewaarschuwd.

Kom je onderweg in problemen? Met de Bel voor hulp-knop kun je direct een nood- of assistentieoproep doen.

Wees voorbereid op pech

  • Praktisch gebruik van de KNRM Helpt app

    • Je hebt toegang tot veel nuttige informatie over je omgeving. Denk aan marifoonkanalen, haven, KNRM reddingstations, reparatiebedrijven, bootverhuurders en watersportwinkels;
    • Deel je positie met vrienden en familie zodat ze je live kunnen volgen. Je kunt per vaartocht kiezen wie je selecteert als thuisblijver;
    • Je hebt toegang  tot het actuele weerbericht en de getijdentabel van elke locatie tijdens je vaartocht;
    • Voor elke reis kun je een persoonlijke checklist opstellen of gebruikmaken van een eerder vaarplan;
    • Bekijk de veelgestelde vragen over de KNRM Helpt app voor nog veel meer handige toepassingen.
  • Wanneer de techniek je in de steek laat

    Houd er rekening mee dat de techniek je in de steek kan laten. Neem altijd een waterkaart mee en zorg dat je beschikt over belangrijke telefoonnummers. Schrijf alles op waarvan je denkt dat het belangrijk is als je zou stranden.

  • Laat iemand weten dat je gaat varen

    Zorg dat je een back-up hebt aan de wal. Iemand die weet dat je gaat varen, waar je naartoe gaat en hoe lang je ongeveer weg bent. Dat kan een thuisblijver zijn, maar ook de buren die naast je liggen in de haven of de havenmeester.

    Voel je hier niets voor, installeer dan tenminste de KNRM Helpt app, zodat we je kunnen traceren in geval van nood. De app is gratis te downloaden op je telefoon via de App Store of Google Play en biedt veel handige extra’s, zoals het actuele weerbericht en het maken van vaarplannen.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.