Skip to main content

Symposium Vrijwilligers in hulpverlening

Datum: woensdag 21 september 2016 | Sectie: Nieuws

Zonder vrijwilligers in de hulpverlening verdwijnt slagkracht en professionaliteit

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) stelt zich de vraag of er in 2024, als de KNRM 200 jaar bestaat, nog genoeg vrijwilligers te vinden zijn. Daarom organiseert de KNRM het symposium “Vrijwilligers in hulpverlening in 2024” op 29 september 2016 op Urk.

Vrijwilligerswerk in de spoedeisende hulpverlening is uitdagend, maar staat ook onder druk. Vrijwilligers vinden er veel voldoening, maar krijgen hogere eisen opgelegd voor opleiden en oefenen, beschikbaarheid, rapportage en overleg. In de combinatie met een gewone baan, het gezinsleven en de recreatieve keuzes is het vrijwilligerswerk tot één van de vele activiteiten, die niet vanzelfsprekend meer bovenaan staat.

Slagkracht
Het symposium helpt mee in de strategie voor behoud en werving van vrijwilligers die zich inzetten voor spoedeisende hulpverlening in Nederland. Hoe kunnen we in de toekomst de vrijwilliger nog steeds blijven boeien en binden, zonder onevenredig veel van hem en haar te eisen? Vragen die niet alleen bij de KNRM leven, maar ook voor andere vrijwillige hulpverleners aan de wal zoals die van Brandweer, Ambulance, Politie, Rode Kruis, Reddingsbrigades en internationale hulpverleners. Want zonder vrijwilligers verdwijnt de slagkracht en professionaliteit.

Veranderende vrijwilliger
Twee sprekers op het symposium, hoogleraar vrijwilligerswerk, civil society en ondernemingen Lucas Meijs en Marjolein van Asselt, raadslid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, geven inzage in vrijwilligerswerk en de eisen die gesteld worden aan hulpverlening in Nederland. Er lijkt een trend te ontstaan dat vrijwilligers en hulpverleningsorganisaties niet meer aan de eisen kunnen of willen voldoen. Daarbij gaat het om inzet en financiële middelen.

Aanmelden
Wilt u dit symposium bijwonen? Schrijf dan nu in voor dit mini-symposium op donderdag 29 september 2016, van 14.00 - 16.00 uur (voorafgaande kunt u van de lunch genieten). Deelname is kosteloos.

Aanmelden

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.