Skip to main content

Motorjacht gaat in vlammen op

Datum: zaterdag 25 mei 2019 | Sectie: Lelystad

Een zaterdag middag als geen ander voor KNRM Lelystad. Op de planning staat een demo voor de Rotaryclub van Veghel met reddingboot Bert en Anneke Knape waarbij ook het bluskanon wordt gedemonstreerd. Voor de demo kan beginnen gaat de pager en of de duvel er mee speelt, Prio 1 melding; Vaartuig brand/ explosie aan boord. De brandweerpomp en blusmiddelen stonden al aan boord voor de demo en reddingboot Bert en Anneke Knape kan snel naar plaats incident en dit wordt extra versneld door de houdribsluis te meiden en via de spuisluizen naar het IJsselmeer te gaan.

Het betrof een brand, vermoedelijk naar aanleiding van een explosie, aan boord van een motorjacht in de buurt van de Maximacentrale. De opvarende was inmiddels over boord gegaan en uit het water opgepikt door een passerend zeiljacht. In de verte is de rookpluim al te zien en wanneer reddingboot Bert en Anneke Knape arriveert is daar inmiddels ook reddingboot Francien Kroesen van KNRM Urk, een politie boot en de berger Thor. De brandbluspomp wordt gestart en inmiddels arriveert ook reddingboot Kapiteins Hazewinkel van KNRM Urk met aan boord brandweer Urk, met drie blusspuiten wordt het motorjacht gekoeld en zoveel mogelijk geblust waarbij het zinken door te veel bluswater in de boot wordt vermeden. Er is niet veel meer aan te redden en als de brand is gedoofd wordt het karkas afgesleept naar jachthaven Flevo-Marina door reddingboot Bert en Anneke Knape onder begeleiding van de Kapiteins Hazewinkel, mocht de brand weer aanwakkeren. Onderweg is er nog een pomp overgezet omdat het schip toch wel erg diep ging liggen vanwege al het bluswater. Voor het binnenvaren van de jachthaven heeft berger Thor geassisteerd het uitgebrande motorjacht af te meren.

Gedurende het blussen is de opvarende van het slachtoffer schip door reddingboot Francien Kroesen van het zeilschip gehaald en naar de wal gebracht voor een medisch onderzoek, later deze dag hoorden we dat het slachtoffer na een bezoekje aan het ziekenhuis weer naar huis mocht.

Na alle papieren te hebben ingevuld zijn alle eenheden weer retour station gegaan, de demo voor de Rotary was inmiddels afgelast en de club is opgevangen door de PCi van KNRM Lelystad. Ze zijn altijd nog eens welkom om de demo te komen aanschouwen, er is echter altijd een risico dat redden even boven PR staat.

{youtube 2EmXOSOZraM}

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.