Skip to main content

Achterkleinzoon schipper ontmoet 100 jaar na redding kleinkinderen geredde RAF-vliegenier bij KNRM Cadzand

Datum: vrijdag 19 oktober 2018 | Sectie: Cadzand

Ook 100 jaar na dato is de dankbaarheid bij familie geredde vliegenier nog groot.

Vrijdag jl. bezochten mevrouw Sally Moss-Dodwell, kleindochter van de geredde luitenant Tomas Dodwell, met haar man David, broer Rick en zus Clare het reddingsstation van de Koninklijke Reddingsmaatschappij (KNRM) in Cadzand-Bad. De familie werd in Cadzand ontvangen door Bart Gorthmanns, wiens grootvader Cees van den Heuvel de luitenant aan het einde van de Eerste Wereldoorlog redde. De familie uitte na 100 jaar nogmaals haar dankbaarheid, ‘zonder jullie grootvader waren wij hier nu niet geweest’.Vrijdag jl. bezochten mevrouw Sally Moss-Dodwell, kleindochter van de geredde luitenant Tomas Dodwell, met haar man David, broer Rick en zus Clare het reddingsstation van de Koninklijke Reddingsmaatschappij (KNRM) in Cadzand-Bad. De familie werd in Cadzand ontvangen door Bart Gorthmanns, wiens grootvader Cees van den Heuvel de luitenant aan het einde van de Eerste Wereldoorlog redde. De familie uitte na 100 jaar nogmaals haar dankbaarheid, ‘zonder jullie grootvader waren wij hier nu niet geweest’.

Redding

Nadat op 16 augustus 1918, aan het eind van de Eerste Wereldoorlog, een Engels vliegtuig in vijandelijk vuur terechtkomt boven Zeebrugge, is de tweekoppige bemanning gedwongen om te landen. Het toestel van het type De Havilland DH-9 landt op twee kilometer uit de kust in een mijnenveld in de Wielingen. Sluiswachter Cees van den Heuvel ziet het vanuit Cadzand-Haven gebeuren. Hij is ook de schipper van de reddingsboot ‘Cadzand’, een roeivlet. Hij roept geneeskundige hulp in en vaart met twee vaste bemanningsleden, J. Mesilje en Jac. La Gasse en met hulp van vijf in Cadzand gestationeerde militairen naar het vliegtuig in de zeestrook de Wielingen toe. Van den Heuvel zwemt door het mijnenveld naar het toestel en brengt de gewonde en vrijwel bewusteloze vliegenier Th. B. Dodwell veilig aan boord van de reddingboot. De ander vliegenier R.M. Wynne-Eyton was niet gewond en werd door het inmiddels gearriveerde Nederlandse wachtschip ‘de Seine’ – opgepikt.

Na de redding

Dodwell was zwaargewond aan een arm. Nadat de reddingboot weer naar de kust was geroeid werd hij met een militaire ambulance naar het ziekenhuis Sint Antonius in Oostburg gebracht. Daar werd hij behandeld aan zijn verwondingen, zijn arm was niet meer te redden. Volgens zijn kleindochter is Luitenant Dodwell tot het eind van de oorlog in Nederland gebleven.De KNRM-ers en de Nederlandse militairen hebben allen een ‘Silver Medal for Gallantry in Saving Life at Sea’ ontvangen. Ook heeft Dodwell een DSO ontvangen voor een eerdere ‘act of gallantry’. Vanwege zijn verwondingen, verliet tweede Luitenant Dodwell de RAF.De vader van Dodwell stuurde als dank voor de redding van zijn zoon schipper Van den Heuvel een gouden horloge. In de bedankbrief meldt Van den Heuvel dat hij en zijn bemanning later in bittere kou nog een neergestort vliegtuig uit het opkomend water hebben gered. Achterkleinzoon Bart, inmiddels vierde generatie redder, wist te vertellen dat zijn overgrootvader ook in de Tweede Wereldoorlog een piloot uit een mijnenveld gered had.

Reddingsstation Cadzand-Bad

Het reddingsstation in Cadzand is geplaatst in 1891. Aanleiding was de schipbreuk van de driemaster Columbus voor de kust van Cadzand 2 jaar eerder. Vanaf 1908 heeft het station ook een vaste bemanning onder leiding van de Cadzandse burgemeester Jannis Erasmus. In datzelfde jaar werd Cees van de Heuvel benoemd tot beroepsschipper van reddingboot. Zijn laatste redding was in september 1944.Op dit moment kent het reddingsstation 12 vrijwillige bemanningsleden, waaronder twee nazaten van de eerste bemanning.

Maand van de geschiedenis

Met bijna 194 jaar historie heeft de KNRM bijzondere verhalen te vertellen. Ook de achtergronden bij deze redding geven een tijdsbeeld van de omstandigheden aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Cadzand

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.