pers | reddingstations | webshop | mijnknrm | contact

KNRM Header
Word donateur

U bevindt zich hier: homewaar wij zijn > reddingmusea 

Steun de KNRM

In de reddingmusea is een goed beeld te zien van de historie van het reddingwezen in Nederland.

Anno nu bewijst de KNRM alles behalve een oubollige organisatie te zijn.

Twee dingen zijn er in die bijna 200 jaar niet veranderd.

De KNRM werkt nog steeds met vrijwilligers en nog steeds zonder subsidie.

Zonder uw hulp redden we het niet!

Wordt daarom donateur van de KNRM of neem een kijkje op de webpagina's die gaan over hoe ù de KNRM kunt steunen.

Want voor iedereen is er een manier om de KNRM te steunen!

Overzicht Redding & Maritieme musea

Geregistreerd museumDen Helder - Nationaal Reddingmuseum 'Dorus Rijkers'
Willemsoord 60G - Den Helder - (0223) 61 83 20
Het Reddingmuseum geeft een goed beeld van het Nederlandse zeereddingwezen en veiligheid op het water. In het spannende museum is voor jong en oud van alles te beleven en uit te proberen. Zoals het ondergaan van een aanvaring in de mist, het meevaren op een reddingbootsimulator, het bedienen van een seinsleutel en telexapparaat en het spelen van een speciaal Heldenspel. Neem plaats in de windtunnel en voel hoe windkracht 10 aanvoelt. Staat u nog met beide benen op de grond? Een museum saai? Echt niet! In het museum kunnen ook vaartochten gemaakt worden met de voormalige reddingboten Johan de Wit en op verzoek met de Prins Hendrik, Tjerck Hiddes en Javazee. Niet te verwarren met de motorreddingboot Dorus Rijkers.
Bekijk de museumpresentatie.

 

Maritiem Digitaal
Maritiem Digitaal is een gezamenlijke database van de belangrijke maritieme musea in Nederland, waarin gegevens kunnen worden opgezocht over voorwerpen en literatuur die zich in deze musea bevinden.


Overige musea op volgorde van plaatsnaam:

Ameland - Maritiem Centrum Abraham Fock
Oranjeweg 18 Hollum-Ameland (0519) 54 27 37
In het Maritieme Centrum kan op interactieve wijze kennis worden gemaakt met de wereld van de zeevaart. Navigatie, het reddingswezen, strandingen, alles komt aan bod. Bij het centrum is een, voor publiek toegankelijke, paardenstalling aanwezig. Hier zijn een aantal van de paarden, die tijdens de demonstratie de paardenreddingboot voort trekken, gestald. Ook de demonstraties van de oude paardenreddingboot Ameland starten bij het centrum. Wie het nog nooit gezien heeft moet het beslist meebeleven. De lancering vindt plaats op het strand ten zuidwesten van Hollum.

Amsterdam - Rijksmuseum
Museumstraat 1 - Amsterdam - 020-6747000
Het Rijksmuseum toont in de marinemodellenkamer een grote collectie scheeps- en schaalmodellen, waaronder diverse modellen van reddingsboten, reddingstoestellen, sloepen, vuurtorens, seinen, bakens en boeien, die in de negentiende eeuw in opdracht van het Ministerie van Marine zijn ontworpen of gebouwd. Zo is er een model te zien van de ‘onzinkbare’ reddingsboot van de Engelse sloepenbouwer Henry Greathead. Reddingsboten van dit ontwerp werden in 1806 op diverse plaatsen langs de Noordzeekust gestationeerd. De modellencollectie maakt zichtbaar welke initiatieven in het verleden werden ontplooid om de Nederlandse kust en zeegaten veiliger en beter navigeerbaar te maken.

Amsterdam - Het Scheepvaartmuseum
Kattenburgerplein 1 - Amsterdam - 020-5232222
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is gevestigd in 's Lands Zeemagazijn, gebouwd in 1656 als magazijn voor de marine. De collectie, die tot de belangrijkste ter wereld behoort, vertelt het verhaal van het Nederlandse maritieme verleden. Het Scheepvaartmuseum was gesloten vanwege een grootscheepse verbouwing en vernieuwing van alle tentoonstellingen. Eind september 2011 heeft Het Scheepvaartmuseum zijn deuren weer geopend voor het publiek. Ook het VOC-schip Amsterdam is te bezoeken.

Breskens - Visserijmuseum
Kaai 1, Breskens, 0117-383656
Het visserijmuseum in Breskens geeft een breed beeld over de visserijgeschiedenis op Zeeuws Vlaanderen.

Castricum - Strandvondsten Museum
Geversweg 2a, 1901 NW Castricum, 06-22923226
Aan de voet van de duinen op de grens van Castricum en Bakkum achter het NS station hebben wij een strandvondstenmuseum ingericht met allerlei aanspoelsels van het Bakkumse en Castricumse strand. De enorme verzameling is over meer dan 75 jaar bijeengejut door de legendarische strandvonder Thijs Bakker.

Egmond - Museum van Egmond
Zuiderstraat 7, Egmond aan Zee, 0725069164
Het Museum van Egmond laat het verleden zien van de drie Egmonden: Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee. De Abdij, het slot op den Hoef, de visserij en het reddingwezen staan hierbij centraal. De oude roeireddingboot nr. 5, die tot 1939 dienst deed bij reddingstation Egmond, is in het bezit van het museum.

Enkhuizen - Zuiderzeemuseum
Wierdijk 12-22, Enhuizen, 0228 - 351111
Voel, proef en ervaar het land van water in het Zuiderzeemuseum. De geschiedenis leeft in het Museumpark, waar de bezoeker vers gerookte haring ruikt, met de oud-Hollandse pot mee-eet en kinderen een klompbootje maken. De tentoonstellingen in het Museum zijn een must voor de liefhebber van oude en nieuwe kunst. In het binnenmuseum ligt een voormalige roeireddingboot van de KNRM.

Hoek van Holland - Reddingmuseum Jan Lels
Badweg 2a - Hoek van Holland - 0174-383802
Het reddingmuseum Jan Lels, gevestigd in een uit 1943 daterende munitiebunker, toont de geschiedenis van reddingstation Hoek van Holland middels een collectie schilderijen en foto’s. Daarnaast beschikt het museum over schaalmodellen van diverse reddingboten,reddingmateriaal en vele medailles van (oud-)redders.
 
IJmuiden - Zee- en havenmuseum IJmuiden
Havenkade 55, IJmuiden, 0255-538007
In het museum, gevestigd in het historische gebouw van 'De Visserijschool' wordt een beeld geschetst van historische en hedendaagse maritieme activiteiten en de sociaal-economische ontwikkeling in de IJmond.

Rotterdam - Maritiem Museum
Leuvehaven 1, Rotterdam, 010 4132680
Het Maritiem Museum Rotterdam is het oudste scheepvaartmuseum van Nederland. De grondlegger van het museum is Prins Hendrik die in 1852 de basis legde voor de huidige collectie.

Texel - Maritiem en Juttersmuseum Oudeschild
Barentszstraat 21, Oudeschild, 0222-314956
Het museum is gevestigd in een aantal panden gegroepeerd rondom de molen de ‘Traanroeier’. Het museum is beroemd door zijn jutterscollectie. In een grote schuur zijn duizenden en nog eens duizenden gejutte voorwerpen te zien.

Terschelling - Museum 't Behouden Huys, West Terschelling
Commandeurstraat 30-32, West-Terschelling, 0562-442389
Het Behouden Huys is het gemeentelijke cultuur-historische museum van Terschelling. Het is gevestigd in een tweetal 17e-eeuwse commandeurswoningen. Het reddingwezen krijgt speciale aandacht. De oudste motorreddingboot ter wereld Jhr.Mr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg wordt door Museum 't Behouden Huys van West-Terschelling gebruikt als varende museumboot.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de activiteiten van de KNRM; Meld u aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.Agenda

Boot Holland
Leeuwarden, 12 - 17 februari 2016
 

Uitreiking Gouden Wimpel 2016
Noordwijk, 19 februari 2016
 

KNRM Lezing in Oostdijk
Oostdijk, 4 maart 2016
 

Hiswa Amsterdam Boat Show
Amsterdam, 16 - 20 maart 2016
 

Alle activiteiten

Steun ons

Donaties
Acties
Reddingwinkel
Loffelijke initiatieven
Nalatenschappen
Bedrijfssponsoring
Geef tijd
Beweeg voor de KNRM

Waar wij zijn

Reddingstations
Lifeguardposten
Evenementen
Reddingmusea
Links
Reddingbootdag

Wie wij zijn

Vrijwilligers
Redder aan het werk
Beroepsorganisatie
Organisatievorm
Samenwerkingspartners
Historie

Wat wij doen

Redden en helpen
Radio Medische Dienst
Patientenvervoer
Fondsenwerven
Achteraf
Jaarverslag
Reddingwinkel

Jonge redders

Aanmelden
Spreekbeurt
Redder worden
Spelletjes
Schoolpakket

KNRM

Haringkade 2
1976 CP IJmuiden
Tel.: 0255 548454

    
Klik voor ANBI info

Home | Sitemap | Privacy Statement | Disclaimer