Kosten opleidingstraject

Om redder te worden, zijn heel wat vaardigheden en kennis nodig. Veel instromers hadden vroeger een nautische achtergrond, omdat het ‘KNRM-virus’ vaak werd overgedragen van vader op zoon. Maar dat is veranderd. De meeste vrijwilligers hebben geen nautische achtergrond. Opleiding en oefening worden dus nog belangrijker.

Een vrijwillige redder volledig opleiden, verspreid over drie jaar, kost in totaal € 4.330,- Daarvoor volgt hij of zij de volgende deelopleidingen:

 • Eerste Hulp Oranje Kruis (€ 250,-)
  De standaard EHBO-opleiding voor KNRM-werk is het Diploma Eerste Hulp van het Oranje Kruis, aangevuld met de EHBO plus module van de KNRM. Dit diploma is vereist voor bemanningen die deelnemen aan de ‘SAR Craft Operations’ cursus in Schotland.
 • EHBO-plus KNRM (€ 50,-)
  De KNRM EHBO-plus wordt door de eigen KNRM-instructeurs op de reddingstations verzorgd. In deze cursus leren vrijwilligers eerste hulp toe te passen bij ongevallen die typisch horen bij het water zoals verdrinking, onderkoeling en wervelletsels.
 • Marcom B beperkt certificaat radiotelefonie (€ 550,-)
  Marcom staat voor maritieme communicatie. Met deze cursus leren opstappers dus alles over communiceren op zee en de apparatuur die daarbij hoort. Certificaat B bestaat uit de module ‘Marifoon basis’ en ‘GMDSS’. De lesstof omvat ook nautisch Engels; de Standard Maritime Communication Phrases.
 • Klein Vaarbewijs deel 1 (€ 160,-)
  Het ‘rijbewijs’ op het water. Vereist om zelfstandig te mogen varen met een KNRM-reddingboot op rivieren, kanalen en kleinere meren. Inclusief theoretische kennis over wettelijke veiligheidsregels op het water. Omvat basiskennis van omstandigheden op het vaarwater, van meteorologie en van manoeuvreren.
 • Klein Vaarbewijs deel 2 (€ 120,-)
  Een aanvulling op Klein Vaarbewijs deel 1. Deel 2 is vereist om te mogen varen met een KNRM-reddingboot op open water en op zee. Theoretische kennis en praktische vaardigheden: de wettelijke regels voor het varen op open water en kennis over navigatie.
 • Onderwaterontsnapping, kapseistraining en brandbestrijding / HUET (€ 600,-)
  Tijdens deze verplichte cursus leren opstappers hoe ze onder water moeten ontsnappen uit een gekapseisde (omgeslagen) reddingboot. De cursus wordt gegeven met behulp van een onderwatercabine in een speciaal zwembad. Verder worden basisvaardigheden brandbestrijding behandeld en geoefend.
 • SAR Craft Operations (€ 2600,-)
  Een week lang trainen op open zee voor de kust van Schotland. De ‘bekroning’ op de basisopleiding van elke KNRM-redder. Deelnemers aan deze cursus zijn minimaal één jaar in dienst bij de KNRM. Tijdens SAR Craft Operations train je het varen en manoeuvreren met de reddingboot. Daarnaast worden alle vaardigheden op het gebied van Search and Rescue (SAR) behandeld. De cursus is voor alle reddingbootbemanningen verplicht.

Hoe beoordelen de vrijwillige redders zelf het belang van het uitgebreide KNRM-opleidingstraject? Lees meer

Janna de Visser

“Iedereen staat voor elkaar klaar”.

Janna de Visser

“Iedereen staat voor elkaar klaar”.

Lees het hele verhaal van Janna