Moeder van 4 kinderen

Naam: Paula Geurds * Leeftijd: 45 * Beroep: ambulanceverpleegkundige * Reddingstation: Wijk aan Zee
 
“Als ambulanceverpleegkundige ging ik af en toe met de reddingboot van IJmuiden mee met een actie. Het werk trok me erg aan, al wist ik niet eens wat stuurboord en bakboord was. Maar het reddingwerk op zee heeft raakvlakken met mijn eigen werk. In beide gevallen redden we mensenlevens. Daarnaast speelde mee dat ik geen ‘meisjes-meisje’ ben. Ik zat op school al bij de jongensgroepjes en hou van avontuur. Voor mij was het dus nooit een probleem om met alleen maar mannen te werken, al moesten zij in het begin geloof ik wel aan mij wennen. Want hoe moest dat nou met gezamenlijk omkleden?
 
Tijdens mijn werk op de ambulance kan ik niet opgepiept worden, maar ik heb wisseldiensten en ben daardoor toch vaak beschikbaar om mee te varen. Tot drie jaar geleden kon ik het ook prima combineren met mijn gezin. Mijn drie oudste kinderen, van wie de jongste nu 14 is, zijn redelijk zelfstandig. Momenteel is het wat moeilijker, omdat mijn jongste kind 3 jaar oud is. Maar als de pieper gaat zeggen de oudsten: ‘Ga maar mam, we nemen het wel over.’ Ik train alleen op maandagavond, want zaterdagmiddag kan ik niet. Daarnaast ben ik ook nog SAR-liaison, die bij grootschalige rampen de schakel vormt tussen de KNRM en de landhulpdiensten. In januari 2012 heb ik twee dagen lang in die rol gefunctioneerd toen het 155 meter lange vrachtschip Aztec Maiden hier voor de deur vastliep.
 
Een andere actie die me nog goed bijstaat, was met een omgeslagen catamaran waarvan een opvarende werd vermist. Met andere reddingboten maakten we zoekslagen, maar we zagen de man niet, hoewel later bleek dat we een aantal keer vlak langs hem waren gevaren. Hij had een donker pak aan en het begon al te schemeren. Gelukkig lukte het hem om een flare te ontsteken. Het bewijst maar weer eens hoe klein en nietig mensen zijn in de grote zee.”

Help mee

Wat kan ik geven?