Er zit een vrouw onder die helm

Naam: Jeanine van Leeuwen * Leeftijd: 28 * Beroep: medewerker ANWB-winkel * Reddingstation: Huizen
 
“Ik zeil al sinds ik vier was en mijn ouders waren donateur, dus De Reddingboot lees ik ook al heel lang. Zo jong als ik was, dacht ik er toen al aan om later ook redder te worden. Een paar jaar geleden was ik aan het zeilen op het IJsselmeer, toen ik een reddingboot tegenkwam. Op een of andere manier viel toen het kwartje pas echt en heb ik station Huizen gemaild of ze vrijwilligers nodig hadden. Inmiddels heb ik bijna al mijn diploma’s. De laatste twee wil ik komende winter gaan halen. Ik kwam terecht in een team met alleen maar mannen, die in het begin wel een beetje naar me keken van: ‘wat kom jij hier doen?’
 
Maar dat duurde maar heel kort. In de tussentijd heb ik vrienden gemaakt onder de andere opstappers. Station Huizen is een hechte groep. Ik zou niet meer zonder het reddingwerk kunnen, want het voegt echt iets toe aan mijn leven. Het is fijn om mensen te helpen; als je aan boord komt bij een actie zie je de opluchting in de ogen van de mensen. Huizen is vanwege de pleziervaart op het Gooi-, IJ- en Markermeer een druk station. Mijn werk is te ver van het station, dus ik heb in mijn vrije tijd altijd dienst.
 
Dat levert wel eens een scheef gezicht op van mijn vriend, vooral als hij net heeft gekookt en mijn pieper gaat af. Maar hij vindt het wel heel leuk dat ik het doe. Mijn vrouw zijn speelt nooit een rol bij het reddingwerk, al gebeurt het wel eens dat mensen een verbaasd gezicht trekken als ik, na te zijn overgezet op een schip in problemen, mijn helm af doe en ze zien dat er een vrouw onder zit.”

Help mee

Wat kan ik geven?