De plicht roept als de pieper gaat

Naam: Kees Kuijt * Leeftijd: 45 * Beroep: machine operator bij Katwijk Chemie/opstapper * KNRM Reddingstation: Katwijk * Reddingboot: De Redder
 
“Het komt bijna nooit gelegen als die pieper afgaat natuurlijk, zo’n dertig, veertig keer per jaar. Maar de plicht roept, zo zie ik het. Op mijn werk heb ik de afspraak dat ik meteen kan vertrekken als ik word opgeroepen. Er werken hier vijf KNRM’ers, dat is redelijk uniek! Mijn collega en ik zorgen ervoor dat we altijd van elkaar weten waar we mee bezig zijn. Ik hoef alleen maar met mijn pieper naar hem te gebaren en hij weet genoeg. 
 
Bij Katwijk Chemie zet ik vloeistoffen om in vaste stoffen voor medicijnen. Een oproep van de KNRM zou alleen een probleem zijn als ik net op dat moment met een proces bezig ben dat in reactie staat, terwijl mijn collega ziek is. Maar dat is nog nooit gebeurd. Ik ben nu tien jaar opstapper. Via een collega bij Katwijk Chemie kwam ik erbij. Als oud-zeeman trok me dat aan, maar ook speelde mee dat ik op mijn zevende mijn neefje heb zien verdrinken. Zo lang als de KNRM toen naar hem is blijven zoeken, dat vergeet ik nooit meer. Sinds kort ben ik ook het ‘gezicht’ van de KNRM-campagne. Ja, wat vind ik  daarvan, niet veel eigenlijk. Toen ze belden voor een fotoshoot had ik geen idee waarvoor het was. Mijn standpunt is: het is voor het goede doel, dus dat doe je gewoon.”

Help mee

Wat kan ik geven?