Familie Boes, Fotograaf: René den Engelsman

Image

Jente kermde het uit. Iets dat je als ouder door merg en been gaat

“Als artiest krijg ik vaak applaus”, zegt cabarartier/entertainer Niek Boes. “Maar nu is het mijn beurt een diepe buiging te maken. De geoliede machine, waarin mijn dochter terecht kwam toen ze het uitschreeuwde van de pijn, was indrukwekkend.
 
 Én hartverwarmend. Heel bijzonder om als fervent watersporter de KNRM op een heel andere manier mee te maken”.
 
Eerst maar even de bizarre samenloop van omstandigheden: In 1999 werd in IJmuiden de reddingboot Koning Willem I, bestemd voor Schiermonnikoog, gedoopt door koningin Beatrix. Boes was daarbij één van de optredende artiesten. Veertien jaar later, op 14 april 2013, moest zijn dochter vanaf Schiermonnikoog met spoed naar de vaste wal worden vervoerd. Familie Boes werd overgevaren door …. die zelfde Koning Willem I. Boes zet een brede glimlach op. “Bijzonder he?”
 
Dat lachen was Boes echter vergaan op 14 april, toen hij met lede ogen moest aanzien hoe zijn negenjarige dochter Jente uit een boom viel en daarbij gewond raakte. “In haar val bleef ze met haar voet achter een tak haken, waardoor ze uiteindelijk ondersteboven neerkwam. Op dat moment zijn we gaan handelen, pas later ga je je afvragen hoe dat ook had kunnen aflopen…” Hoewel Jente ‘maar’ een gecompliceerde armbreuk had, belandde gezin Boes in een niet te benijden situatie. “Ik belde 112 en na een paar vragen over de aard van de verwonding, kwam de heikele vraag: ‘Waar bent u?’
 
Ik legde uit dat we in een duinpan zaten, niet ver van een fietspad”... Gelukkig voor Boes belde vrijwel direct de ambulancedienst van Schiermonnikoog. “Ik probeerde onze locatie te omschrijven en zei erbij dat zij daar met een ambulance nooit konden komen. De mevrouw aan de lijn antwoordde kordaat: ‘Meneer Boes, wij kunnen overal komen…’ En zo was het ook. Na een paar minuten zagen we de ambulance aan komen hobbelen”. Daarna ging het snel.
 
“Jente kermde het uit. Iets dat je als ouder door merg en been gaat. Gelukkig kreeg ze direct zware pijnstilling en vervolgens ging ze op transport naar de boot. Als gezin volgden wij op eigen gelegenheid. Toen we aankwamen, lag Jente al aan boord. Op zo’n moment realiseer je je pas hoe bijzonder het is dat al die mensen belangeloos voor je klaarstaan. Wij zijn fervent watersporter en besteden heel veel aandacht aan veiligheid. Ik lees ook veel over de KNRM. Je verwacht echter niet op deze manier met de ‘mannen’ in aanraking te komen”.
 
Boes heeft daarbij schroom om dramatisch te doen over hun hulpvraag. “Die mannen maken veel ernstigere dingen mee. Toch merkte je daar niks van. De zorg was zó gemeend. Een groep ‘relaxte’ kerels met welgemeende zorg voor een kleine meid. Prachtig hoor…”

Help mee

Wat kan ik geven?