Preventie en veiligheid bij de KNRM

Als maatschappelijke organisatie wil de KNRM bijdragen aan een veilig recreatief gebruik van het water. Door aandacht te besteden aan preventie, moeten verdrinking, verwonding, materiaalschade en ongerief bij de waterrecreant worden voorkomen. De KNRM hanteert als uitgangspunt bij haar preventieprogramma: veilig uit, veilig thuis!

De KNRM constateert dat de waterrecreant in bepaalde situaties gedrag vertoont dat gevaren en risico’s met zich meebrengt. De preventie uitingen van de KNRM moeten watersporters bewust maken van de gevaren en risico’s behorend bij hun gedrag, zodat zij anders gaan handelen en de risico’s mijden.

Door aandacht te besteden aan preventie zorgt de KNRM voor een (extra) binding met de waterrecreant, watersportorganisatie en samenwerkingspartners in hulpverlening. Dit doen wij uiteraard niet alleen. Wij hebben heel veel samenwerkingspartners die ons meehelpen in onze doelstelling.

Lezingen en trainingen

Met regelmaat verzorgt de KNRM lezingen voor groepen van dertig personen of meer. Het programma bestaat uit een korte inleiding over het werk van de KNRM, vertoning van een film en gelegenheid tot het stellen van vragen of het aangaan van discussies.

Ook organiseert samenwerkingspartner STC-KNRM op aanvraag speciale trainingen voor zeezeilers en watersporters. Als Offshore trainingscentrum zorgt zij ervoor dat iedereen die op zee werkt of vaart ook weer veilig thuiskomt. 

De KNRM heeft verschillende doelstellingen per watersportgroep

Zeiler en motorbootvaarder
 
  • Bereidt zich goed voor op een vaartocht
  • Kent de vaarregels
  • Weet hoe hij snel hulpdiensten kan inschakelen
  • Is zich bewust van de noodzaak om zijn motor en accu goed te controleren en handelt hiernaar
  • Ervaren zeiler: Weer scherp worden op een goede vaartochtvoorbereiding
  • Onervaren zeiler: Kennis, houding en gedrag om veilig te kunnen varen laten toenemen
  • Alle zeilers: Zeiler weet waar gedoken wordt en kent de betekenis van seinvlag A
 

Waarom een reddingsvest?

Lees meer

Veiligheid voor surfers

Lees meer

Veiligheid voor duikers

Lees meer

Kent u de KNRM Helpt app al?

x
Gebruikt u KNRM Helpt?
Updaten is noodzakelijk!
Meer info
Gebruikt u KNRM Helpt?
Updaten is noodzakelijk!
Meer info

Download de gratis KNRM Helpt app

Met de gratis KNRM Helpt app kunnen watersporters met goede voorbereiding en alarmeringsmogelijkheid het water op. 

De app is ontwikkeld om het varen veiliger en gemakkelijker te maken voor iedereen op het water. De app bevat heel veel informatie en mogelijkheden om goed geïnformeerd en voorbereid het water op te gaan, maar hij is ook onderweg makkelijk in gebruik.

Daarnaast is de app geschikt om direct hulp te vragen als er problemen zijn. Bent u in nood? Gebruik dan de rode belknop en wordt doorverbonden naar het Kustwachtcentrum. Als er hulp nodig is die niet spoedeisend is, dan verloopt het contact via de groene belknop naar de KNRM Helpt Assistentie Centrum. Bij beide alarmeringen stuurt de app gegevens en positie door. Gebruikers van de app worden geregeld op de hoogte gehouden van alle mogelijkheden en vernieuwingen van de app.

Bekijk de infographic

Is de app makkelijk in gebruik?

Jazeker! De app vereenvoudigt het gebruik van weer- en waterinformatie en het maken van een vaarplan voorafgaande aan vaartochten. Met de geboden actuele nautische kaarten kan de watersporter zijn vaartocht volgen en in een logboek bewaren. In de bijbehorende website knrmhelpt.nl is het gemakkelijk persoonlijke gegevens en die van het vaartuig (boot, board of kite) bij te houden. Er kunnen eigen checklisten worden gemaakt, gebruikt en teruggekeken.

De KNRM Helpt app is gratis en omdat de gegevens van het schip bij registratie van de app worden vastgelegd, beschikt de KNRM in geval van nood of assistentie direct over de positie van de hulpvrager, de scheepsnaam, het aantal opvarenden en eventuele thuisblijvers. Dit verbetert en versnelt de hulpverlening.

Het laatste nieuws over de KNRM Helpt app

Meer artikelen tonen Artikelen worden geladen... Geen berichten meer

Veiligheidstraining voor watersporters

De samenwerkingspartner STC-KNRM organiseert op aanvraag speciale trainingen voor zeezeilers en watersporters. Op zee en op ruime binnenwateren is men bij calamiteiten aan boord in beginsel immers geheel op zichzelf aangewezen.

STC-KNRM is een Offshore Trainingscentrum op een unieke plek in de Rotterdamse haven. Als Offshore Trainingscentrum zorgt zij ervoor dat iedereen die op zee werkt of vaart ook weer veilig thuiskomt. STC-KNRM traint o.a. personeel van de branches Olie & Gas, Offshore Wind en de Maritieme sector.

De complete training bevat o.a. brandbestrijding, eerste hulp aan boord, kapseis-drill en overlevingstechnieken op zee. De training duurt een dag en is bestemd voor groepen.

Ga voor meer informatie en voor het aanvragen van een offerte naar de website van STC-KNRM.

https://www.stc-knrm.nl/trainingen/calamiteitentraining-watersporters-zeezeilers

Wat kan ik geven?