Alleen duiken is nog geen Solo duiken

Duiken doe je vaak in een buddypaar. Toch zijn er heel wat duikers die geregeld alléén gaan duiken. Gebeurt dat dan wel veilig? Ik heb daar mijn twijfels bij. Mijn opvatting is dat alleen met de juiste voorbereiding soloduiken niet risicovoller is. Eigenlijk ga ik nog verder: zou niet iedere buddyduiker er op voorbereid moeten zijn de duik solo af te ronden?  Een buddy geeft je immers soms schijnveiligheid want niet iedere buddy voegt veiligheid toe. Daarbij denk ik aan onderwaterfotografen, gevorderde duikers en aan instructeurs met cursist.

Waarom toch dat Solo duiken?

Ieder heeft daarvoor zijn redenen. Met twee duiken is het eigenlijk wel gezelliger maar ja …………. Het begon voor mij omdat ik op vakantie met de
boot nooit een buddy had en toch wilde gaan duiken op de plekken waar ik aanmeerde. Daarna merkte ik dat ik door de week als ik graag een duikje maak er zelden iemand tijd had om mee te gaan duiken. Bij het fotograferen is het ook fijn om solo te duiken want mijn buddy is niet blij als ik 15
minuten bij 1 visje blijf hangen om de perfecte foto te maken. Ook als instructeur met een beginnend duiker te water gaat, duikt de instructeur eigenlijk ook een soort van solo. Nog erger zijn de duiken die je in het buitenland maakt...
Je krijgt vaak zo maar een buddy toegewezen, kan diegene ook echt duiken en blijft deze ook in de buurt? Ik heb ervaren hoe twee heren het duikplan van max 25 meter negeerden en vrolijk naar 37m gingen, daar in deco kwamen en pas bij de opstijging mij weer ontmoetten. Zelfs in die omstandigheden voel je je als soloduiker nog prima dankzij je voorbereidingen.

Zelf ben ik jaren geleden al begonnen met solo duiken.

Hoe heb ik dat gedaan?

Ik koos voor een geleidelijke weg. Heel voorzichtig steeds een stapje verder, eerst niet dieper dan 5m met een lijn naar mijn boot. Later werd dat 8 meter en toen begon ik serieus na te denken over wat er nodig was om dieper toch veilig solo te duiken. Ik heb eerst een soloduikopleiding gevolgd en heb mijn materiaal aangepast. Je leert op je zelf en je materiaal te vertrouwen. Zo heb ik nu twee onafhankelijke ademsystemen, 2 messen, 2 kompassen, een decoballon met reel, een 2e duikbril en 2 lampen toegevoegd aan de uitrusting. Bij duiken dieper dan 10m heb ik ook nog een klein “bailout flesje met 7l Nitrox mee. Niet alleen het materiaal is van belang maar ook de vaardigheden. Bij solo duiken is er natuurlijk geen ‘buddy’ check maar moet je jezelf checken. IANTD noemt dit de S drill. Hierbij controleer je heel gestructureerd of je alles bij je hebt en of het ook werkt als je het nodig hebt. Deze S drill voer ik altijd punctueel uit. Een bijzonder puntje is ook iemand boven water weet waar je duikt en wanneer je weer boven komt. Maak er geen zoekplaatje van!
Ik stuur daarom voor en na de duik altijd een SMS aan een vriendin. Daarvoor gebruik ik de handige “KNRM Helpt app” en maak een vaartocht “soloduik” aan. Ondertussen heb ik zo ruim 125 veilige solo duiken kunnen maken.

Op de duikstek krijg ik soms commentaar van andere duikers, omdat ze het gevaarlijk vinden of zelfs zeggen dat het verboden is. Ik leg hen dan altijd uit: er is geen wet die het verbiedt, ik ben qua mindset en materiaal voorbereid op soloduiken en ik ben er voor gebrevetteerd.

Wat wil je nog meer?

Er is een heuse duikopleiding die daarop inspeelt. De IANTD heeft een duikopleiding “Self Sufficiënt Diver” met internationaal erkend brevet en daarin leer je hoe heel bewust je soloduik kunt uitvoeren. Mijn opvatting is dat iedere soloduiker zo’n opleiding gevolgd moet hebben om gedegen voorbereid te zijn. Ik heb deze opleiding gedaan bij Ferry van Dorst en Leonieke Goutier van duikschool Dive Dive Dive te Zierikzee, zie www.divedivedive.nl . Je leert er je mindset te verbreden, je risico’s beter in te schatten en je risico reducerende maatregelen kunt nemen. Natuurlijk leer je hoe je nu je “buddy check het beste kan doen, je oefent met het zelfstandig navigeren, onder water een andere duikbril opzetten in geval van nood en je moet goed om te kunnen gaan met je luchthoeveelheid en desnoods over te kunnen schakelen op je alternatieve luchtvoorziening, “Valve shutdown” noemen we dat. Ook moet je volledig zelf kunnen navigeren onderwater.

Tenslotte nog een extra tip voor soloduikers. Ik heb ik nu ongeveer 6 keer de Nettentraining gedaan en dat blijkt heel nuttig in vis(sers)rijke gebieden. Je kunt immers vast komen te zitten aan vistuig etc. Bij een slecht zicht duik in de Toolenburgerplas bleef ik een keer aan de staalkabel op het 7m platform haken. Niet fijn. Dankzij de training ben ik rustiger gaan ademen, goed nadenken, en toen waren er ineens een reeks oplossingen voor handen. De eenvoudigste was de duikset op de buik te draaien en de kabel er tussen uit te trekken.

Soloduiken vind ik super maar toch ook een beetje een next best situatie. Duiken met z’n tweeën is altijd gezelliger. Dus als er iemand een buddy zoekt, neem contact op want ik ga graag met je duiken.

Bas Brand