Historie van KNRM reddingstation Veere

In vroeger jaren bleken de wateren voor de Walcherse kust een gevaarlijk punt voor veel zeevarenden. Menig schip strandde op één van de vele verraderlijke zandbanken of ondieptes. Vaak waren schipbreukelingen ten dode opgeschreven omdat de stranding niet werd opgemerkt en de zee haar prooi verslond of dat men niet in staat was hulp te bieden door gebrek aan deugdelijke middelen. Een enkeling durfde het aan om zijn leven in de waagschaal te stellen ten einde anderen het leven te redden. Zij worden dan ook in de geschiedenisboekjes geroemd om hun daden zoals in Zeeland de uit Veere afkomstige visserman/loods Frans Naerebout.

Aan het einde van de 19de eeuw hadden in Veere enkelen de handen in één geslagen en een particuliere reddings- en bergingsdienst opgericht. Na het uitblijven van strandingen en schipbreuken werd dit initiatief begin 20ste eeuw weer opgedoekt.
Na W.O. II werd door de Reddingmaatschappij in 1946 een nieuwe verdeling gemaakt van de verschillende reddingstations langs de Nederlandse kust. Men besloot toen om ook in Veere een reddingboot te stationeren. Het werd de in 1912 gebouwde motorreddingboot MARIA CAROLINA BLANKENHEYM. In de persoon Jan "Goud" Minneboo vond men een bekwaam schipper die samen met een aantal vrijwilligers de reddingboot bemande.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

1945 - De Reddingmaatschappij besluit de mrb. MARIA CAROLINA BLANKENHEYM van Breskens te verplaatsen naar het nieuw op te richten reddingstation Veere.

1946 - De bemanning van de Veerse reddingboot redt onder leiding van schipper Jan Minneboo de gehele bemanning van de s.s. MEERKERK voor de kust van Westkapelle.

1951 - De K.Z.H.M.R.S. bouwt voor de schipper en machinist van de Veerse reddingboot twee woningen op de Markt te Veere.

1958 - In een zware storm wordt de 19 koppige bemanning van de s.s. EBRO gered die op de Banjaard was gestrand. De bemanning van de MARIA CAROLINA BLANKENHEYM wordt door de Reddingmaatschappij met een zilveren medaille onderscheiden.

1961 - Met de sluiting van het Veerse Gat wordt Veere van de zee afgesloten en wordt de reddingboot verplaatst naar het reddingstation Burghsluis.

1995 - Heropening van het reddingstation Veere met de nieuwe reddingboot FOREL

1995 - KNRM koopt het houten boothuisje nabij de sluis van Veere als bergplaats voor de reddingboot.

2002 - nieuwbouw drijvend boothuis 't Kuipertje in gebruik genomen in de jachthaven Oostwatering

2003 - stationering te Veere van de JOHN STEGERS. De reddingboot FOREL wordt verplaatst naar Breskens ter aanvulling op de Zeemanshoop

2010 - doop en ingebruikname van de nieuwbouw Nikolaas klasse reddingboot ORANJE

2010 - onthulling van het Reddersmonument "Veerse rede; ankerplaats voor redders van de zee" op de hoek Markt/Kaai te Veere

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij