Boothuis van KNRM reddingstation Veere

KNRM dir. S.Wiebenga en mw. van Puffelen tijdens ingebruikname boothuis 't Kuipertje

Sinds juni 2002 beschikt het reddingstation Veere over een drijvende boothuis genaamd boothuis ’t Kuipertje. Het boothuis bevindt zich op het terrein van watersportvereniging de Arne aan de Oostwatering te Veere.

Multifunctioneel

Het nieuwe boothuis is multifunctioneel ingericht. Het drijvende bouwwerk, met een lengte van ruim 20 meter en een breedte van ongeveer 6 meter, wordt in eerste instantie gebruikt als ligplaats voor de reddingboot Oranje. Om de reddingboot droog te kunnen stallen is in het boothuis een bootlift geïnstalleerd. Naast de ruimte voor de reddingboot beschikt het drijvende boothuis over een bemanningsverblijf, een werkbank en een droogruimte voor de overlevingspakken.

Realisatie

Boothuis ’t Kuipertje is het vijfde drijvende boothuis van de KNRM. Eerder werden soortgelijke bouwwerken in Stellendam, Lauwersoog, Den Oever en Neeltje Jans geopend. Na Veere is ook in Elburg een dergelijk boothuis geopend. Het ontwerp is van KNRM bouwkundige Jan Timmerman uit Callantsoog. Hoofdaannemer De Boer & De Groot uit Harlingen realiseerde het nautische gedeelte van het bouwwerk, de opbouw werd gebouwd door Bouwbedrijf Bakker uit Workum.

Schenker

De bouw van het drijvende boothuis werd mogelijk gemaakt door een legaat van wijlen de heer M.J.N. Kuiper. De openingshandeling werd namens de familie van de heer Kuiper, verricht door mevrouw A.E. van Puffelen-Boers uit ’s Gravenzande.