KNRM reddingstation Terschelling Paal 8 - Boothuis

Het boothuis van het reddingstation Paal 8 staat midden in de duinen op Terschelling ter hoogte van strandpaal nr. 8. Het is de thuishaven voor de reddingboten Tonijn en de Frans Hogewind, maar ook voor het Kusthulpverleningsvoertuig en in de zomer voor het materieel van de lifeguards.

Het gebouw is in 1938 gebouwd, en in 2000 verbouwd opdat de reddingboot van het type Valentijn 2000 erin gehuisvest kon worden.

Geschiedenis Boothuis PAAL 8

In 1921 is de Reddingmaatschappij met een vernieuwing programma begonnen. De bestaande roei reddingboten zouden vervangen worden door gemotoriseerde exemplaren. Hiervoor ging de reddingsmaatschappij naar het Deense reddingswezen omdat deze al verder gevorderd waren met gemotoriseerde strand reddingboten.
Eén van de redenen voor vervanging van de roei reddingboten was het vergaan van de motor reddingboot 'Brandaris' in 1921. De roei reddingboot van De Cocksdorp kon niet bij een noodlijdend schip komen, waarop de 'Brandaris' werd gealarmeerd, en deze is op haar beurt tijdens deze reis vergaan.
De nieuwe motor reddingboot van de Cocksdorp kreeg de naam 'Eierland' en was in Denemarken gebouwd. Later werden de boten in Nederland gebouwd en wel bij de werf van Taat in Katwijk aan Zee.
In 1937 was Ameland aan de beurt. Daar kwam een nieuw boothuis en de motor strand reddingboot (msrb) 'Abraham Fock'. Ook de 'Abraham Fock' werd nog te water gelaten met behulp van paarden.
Anders werd het op Terschelling. Na de stranding van drie Russische schepen, ontving de reddingsmaatschappij een anonieme schenking voor het bouwen van een boothuis en motor strand reddingboot aan de noordkant van het eiland. De nieuwe boot moest 'Nicolaas Marius' heten.
De toenmalige roei reddingboot stond bij paal 7, maar omdat de verharde wegen naar paal 8 liepen, vanwege een badhuis aldaar, werd de nieuwe boot ook bij paal 8 gestationeerd.
Het probleem wat daar ontstond was dat de afstand tot het strand te groot was geworden om de strand reddingboot met paarden naar zee te kunnen brengen, waardoor er een tractor moest worden aangeschaft. Deze tractor kreeg de naam 'Zeepaard.'
Voor deze tractor moest een aanbouw komen aan het boothuis welke prompt ook door dezelfde anonieme schenker werd betaald.
Wel is het boothuis nog ingericht om ook de paarde tuigen te kunnen herbergen.
Zo is ook eenmaal geprobeerd om de boot met paarden te water te krijgen, maar de paarden konden de boot niet door het mulle zand krijgen en toen de boot met behulp van de tractor, op het strand, klaar stond om te lanceren kregen de paarden dat ook niet voor elkaar.
Het gebouw is in 1938 gebouwd, en in 2000 verbouwd opdat de reddingboot van het type Valentijn 2000 erin gehuisvest kon worden.