Historie van KNRM reddingstation Medemblik

KNRM Medembik is in het voorjaar van 2012 ontstaan door een samenvoeging van twee eerder aan de KNRM gelieerde stations, de Reddingsbrigade ’t Span in Andijk en Rescue Medemblik.

Andijk
De geschiedenis van KNRM Medemblik begint bij Reddingsbrigade ’t Span die in 1987 is opgericht. Het station had in haar oprichtingsperiode 10 leden en rukte uit met de 4,5 meter lange reddingboot ’t Span. Later werd deze vervangen door een Delta rubberboot van ruim 9 meter onder dezelfde naam. Boot en bemanning van ’t Span hebben een eigen onderkomen 'Joop de Jonge' in de haven van Andijk. Reddingstation Andijk beschikt thans over 't Span, een reddingboot uit de Nikolaas klasse van de KNRM.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Medemblik
In 1996 werd stichting Reddingboot Medemblik opgericht om een reddingstation tot stand te brengen. Sinds de oprichting van de stichting zijn gelden, of toezeggingen voor geld, verworven bij de Tafel Ronde Drechterland, de Stichting Helden der Zee-Fonds Dorus Rijkers en de vereniging van ligplaatshouders in Medemblik. Een groot aantal particulieren heeft met giften het initiatief gesteund.

In 1998 kreeg de stichting van de heer en mevrouw Kasemier het bedrag voor een complete reddingboot geschonken. Daarvoor werd de Reddingboot Bernardine, een Tornado 5.5 offshore commercial van 5,8 meter lengte aangekocht. In 2007 werd deze reddingboot vervangen door een TP marine van 8,8 meter ook weer met de naam Bernardine. De reddingboot is vernoemd naar de echtgenote van de schenker.

Bij een brand in augustus 2010 is deze boot verloren gegaan. De KNRM reddingboot De Gooier was de vervanger voor reddingboot Bernardine. Rescue Medemblik had de eerste jaren haar onderkomen in een ruimte bij het Havenkantoor van Medemblik.

In juli 2014 werd het boothuis 'Ambrozius' aan de Oosterhaven 7 in gebruik genomen. Het drijvende complex bestaat uit twee delen. Op de begane grond bevindt zich de uitrukruimte, Onderdeks is het bemanningsverblijf waar men onder andere een actie kan evalueren.

Reddingstation Medemblik beschikt thans over de Bernardine, een reddingboot uit de Nikolaas klasse van de KNRM.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij