Boothuis van KNRM reddingstation Medemblik

Boothuis Ambrozius

In 2014 is het bemanningsverblijf en boothuis van KNRM station Medemblik officieel geopend en in gebruik genomen. Van bezemkast tot volwaardig boothuis. Hier leest u over de geschiedenis van het onderkomen van het reddingsstation in Medemblik.

Bezemkast in havenkantoor

Vanaf de oprichting mocht Rescue Medemblik, de voorloper van het KNRM reddingsstation in Medemblik, gebruik maken van een kast in het toenmalige havenkantoor van de Oosterhaven. Deze kast werd gebruikt voor opslag van alle overlevingspakken, reddingsvesten, laarzen en communicatiemiddelen van het reddingsstation. Bij een uitruk was het dringen voor de bemanningsleden om bij hun spullen te komen. De reddingboot lag afgemeerd onder het vaste deel van de nabijgelegen Kwikkelsebrug.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Eigen ruimte in nieuwe havenkantoor

Met de komst van het nieuwe havenkantoor van de Oosterhaven in 2008, kreeg Rescue Medemblik de beschikking over de werkplaatsruimte hiervan. Er was nu meer ruimte voor de overlevingspakken die opgehangen konden worden aan een pakkendroger. Met name op warme en vochtige dagen is een pakkendroger geen overbodige luxe. Ondertussen was de gemeente druk bezig met een nieuw sanitairgebouw in de binnenhaven, waarvan een deel gebruikt kan worden door het reddingsstation van Medemblik. Drijvend sanitairgebouw annex bemanningsonderkomen komt aan in Medemblik

Op 19 juli 2010 komt het nieuwe sanitairgebouw met bemanningsonderkomen aan in de haven van Medemblik. De bouw heeft plaatsgevonden in Marknesse en over een kalm IJsselmeer is het gebouw naar de eindbestemming in Medemblik gesleept. Het bijzondere aan het gebouw is dat het bestaat uit twee verdiepingen, waarbij één verdieping zich grotendeels onder de waterlijn bevindt. Voor het reddingsstation bevindt zich hier het bemanningsverblijf. Het deel boven de waterlijn bevat de (natte) uitrukruimte waar de overlevingspakken hun eigen plek hebben.

Boothuis voor reddingboot Bernardine

Ondanks dat de bemanning nu haar eigen onderkomen heeft, ligt de reddingboot van het reddingsstation nog buiten. Dat dit een zeer onwenselijke situatie is blijkt wel uit het feit dat de vorige reddingboot Bernardine op 1 augustus 2010 door vandalisme uitbrandt. Gelukkig is het reddingsstation kort daarvoor aan de KNRM gelieerd en kan tijdelijk gebruik maken van reserve reddingboot de Gooier. Maar ook deze ligt onbeschermd tegen de weersomstandigheden naast het bemanningsonderkomen.

Boothuis compleet

Op 22 juli 2013 komt dan ook een nieuw boothuis aan in de haven van Medemblik. Ondertussen is het reddingsstation officieel een KNRM reddingsstation geworden. Ook is reddingboot de Gooier vervanger door een nieuwe reddingboot, wederom genaamd Bernardine.

Officiële opening en naamgeving boothuis

Nadat het boothuis is bevestigd aan het bemanningsonderkomen en in het boothuis een bootlift is geplaatst voor reddingboot Bernardine, wordt het boothuis officieel geopend op 5 juli 2014. De opening wordt verricht door de directeur van de KNRM, de heer Roemer Boogaard, samen met de burgemeester van Medemblik (en tevens voorzitter van KNRM Medemblik), de heer Frank Streng. Daarbij wordt de naam onthuld van het boothuis: Ambrozius. Vernoemd naar de heer Broos (Ambrozius) Docter welke vanaf het eerste uur betrokken is bij het reddingsstation in Medemblik en naast zijn schipperstaak veel tijd heeft gestoken in het nieuwe onderkomen voor de KNRM.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij