Boothuis Maxima Kazerne

Minste aantal uitrukken, meeste levens gered

Boothuis Maximakazerne

Minste aantal uitrukken, meeste levens gered

De KNRM en de Gezamenlijke Brandweer startten in 2015 met een samenwerkingspilot op de Maasvlakte 2: brandweerlieden opleiden en voorzien van materieel en uitrusting voor waterreddingen. Inmiddels is de pilotfase voorbij en draait de Kazerne Prinses Maximaweg volwaardig mee als KNRM locatie met gemiddeld 20 acties per jaar.

Neem de wateren rond de Tweede Maasvlakte met een magische aantrekkingskracht op de watersporter, zonder reddingstation maar mét een brandweerkazerne vol gepassioneerde parate mensenredders. In 2015 bruikbare ingrediënten voor een unieke samenwerkingspilot. Aanleiding daarvoor was de conclusie van de KNRM en de Gezamenlijke Brandweer dat de hulpverlening in de kustwateren en op het strand van Maasvlakte 2 beter kon. Een reddingsstation op de kust van de Maasvlakte bouwen was voor de KNRM geen optie, want er is geen woonbebouwing en dus wonen er geen vrijwilligers om het station te bemensen. Bovendien vraagt het type reddingsoperaties in de recreatiezone langs de kust om een andere uitrusting. Het gaat niet om scheepsevacuaties op zee, maar om redding van individuele watersporters en badgasten tot maximaal een kilometer uit de kust.

Een potentiële partner om het lokale gat in de waterredding te dichten diende zich aan toen de Gezamenlijke Brandweer Rotterdam-Rijnmond zijn nieuwe kazerne aan de Prinses Maximaweg opende. Een operationele hulpdienst, 24 uur per dag bemand en vlakbij het drukke recreatiestrand. Beide partijen gingen om de tafel om de mogelijkheden voor samenwerking te bespreken.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow