Historie van KNRM reddingstation IJmuiden

IJmuiden is één van de 45 reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Pas bij het graven van het Noordzeekanaal na 1865, kwam deze plaats in aanmerking voor het stationeren van een reddingboot. Voor die tijd deden de roeireddingboten in Wijk aan Zee en Zandvoort het reddingwerk.

In eerste instantie werd in IJmuiden een vuurpijltoestel gestationeerd, waarmee een lijn over een gestand schip geschoten kon worden. IJmuiden had toen maar weinig vaste bewoners, die een reddingboot zouden kunnen bemannen.
In 1876 werd de eerste roeireddingboot aan de noordzijde van het kanaal gestationeerd. In september een jaar later, ook aan de zuidzijde. Nog geen maand later konden de IJmuider redders tonen wat zij waard waren. Dertien opvarenden werden gered van de gestrande sleepboot Archimedes.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Weer een maand later volgde een dramatische tocht. Na verschillende pogingen slaagde de redders er in twee opvarende van de Greifswald te redden. De eveneens uitgevaren reddingboot van Zandvoort sloeg om, waarbij een roeier om het leven kwam. De overige negen opvarenden van de Greifswald konden niet worden gered. In de jaren daarna bleef het rustig.

Pas in 1883 volgde weer twee reddingen met totaal zeventien geredden. Inde loop der jaren redden de IJmuidenaren vele schipbreukelingen van de verdrinkingsdood In het begin met primitieve roeireddingboten, later met sterke motorreddingboten.

Door het drukke scheepvaartverkeer, de havenhoofden en de central ligging van de haven aan de Hollandse kust, is IJmuiden een belangrijk KNRM reddingstation geworden. IJmuiden heeft daardoor altijd veel en zwaar reddingmaterieel gehad.

Jarenlang was IJmuiden de thuishaven van de beroemde reddingboot Neeltje Jacoba. Tegenwoordig ligt in IJmuiden het materieel van de KNRM klaar in de vissershaven. De reddingboot Johanna Louisa al sinds 1968 en vanaf begin 2003 ook de snelle (34 knopen) reddingboot Koos van Messel en Nh1816. De Koos van Messel en Nh1816 kunnen onder alle weersomstandigheden uitvaren.

Veel acties vanuit IJmuiden betreffende het vervoer van patiënten of gewonden van passerende schepen. Daarnaast wordt regelmatig uitgevaren voor watersporters in problemen.

De bemanning van IJmuiden bestaat 22 vrijwilligers en één beroepsschipper. Daarnaast zijn er 11 vrijwillige helpers aan de wal en eveneens vier vrijwilligers die een functie hebben in de plaatselijke commissie van het reddingstation.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij