Historie van KNRM reddingstation Hansweert

Historie tijdlijn

2007: Eerste gesprekken om te komen tot oprichting van een reddingstation.

2008: Vorming van een plaatselijke commissie, die feitelijk de leiding neemt over het reddingstation.
Na vorming van een plaatselijke commissie kan begonnen worden met de werving en selectie van vrijwilligers.

Juni 2008: Bemanning selectie is afgerond en er kan begonnen worden met het trainen van de bemanning.

Augustus 2008: De Martijn Koenraad Hof en Abt liggen in Hansweert t.b.v. het trainen van de bemanning.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Oktober 2008: De Jan van Engelenburg is voor een werfbeurt naar Maassluis en wordt half november opgeleverd.

29 november 2008: De Jan van Engelenburg is klaar voor gebruik en komt zo spoedig mogelijk naar Hansweert.

December 2008: De Jan van Engelenburg is aangekomen op het station. Er kan nu begonnen worden met het trainen op deze boot in ons werkgebied de Westerschelde.

1e kwartaal 2009: Bijna elke avond wordt er geoefend op de Jan van Engelenburg om bij iedereen de kennis en kunde maximaal te krijgen voordat het station operationeel kan worden.

Mei 2009: De schipper en plaatsvervangend schippers zijn bekend.

23 juni 2009: 1e actie voor KNRM station Hansweert

Juli 2009: Station Hansweert is operationeel.

14 september 2009: Officiële opening KNRM station

2017: Grote revisie reddingboot Jan van Engelenburg waarbij onder meer een nieuwe radar is geplaatst en de motoren van reddingboot Christien zijn overgezet. De motoren van de Jan van Engelenburg zijn verkocht aan de VBZR.

Beschrijving van de historie

In 2007 werden, onder meer naar aanleiding van enkele recente ongevallen op de Westerschelde in en nabij het Nauw van Bath, de eerste gesprekken gevoerd om te komen tot de oprichting van een nieuw reddingstation stroomopwaarts op de Westerschelde. Gekozen werd voor Hansweert.

Oefenen met de Martijn Koenraad Hof

In 2008 werd de plaatselijke commissie gevormd. Dit lokaal bestuur is samen met de schipper verantwoordelijk voor de operationele inzetbaarheid van het reddingstation. Na formering van de plaatselijke commissie werd gestart met het werven en selecteren van vrijwilligers, want vast stond dat KNRM station Hansweert uitsluitend uit vrijwilligers zou gaan bestaan. In juni 2008 was de bemanningselectie afgerond en kon begonnen worden met het opleiden en trainen. Op dat moment was er nog geen reddingboot aanwezig. Om de bemanning op te kunnen leiden en te trainen werden daarom in augustus 2008 de reddingboten Martijn Koenraad Hof en Abt tijdelijk in Hansweert gestationeerd (zie foto links).

Inmiddels was bekend dat de reddingboot Jan van Engelenburg (voormalig Terschelling, daarna Scheveningen) gestationeerd zou worden te Hansweert. Deze werd echter eerst voor een onderhouds- en opfrisbeurt naar de werf gebracht.

Werfbeurt reddingboot Jan van Engelenburg

Het was de bedoeling dat de Jan van Engelenburg half november 2008 opgeleverd zou worden, echter liep de werfbeurt (zie foto rechts) enige vertraging op. Op 29 november was de werfbeurt klaar. In december kwam hij aan op station Hansweert. Vanaf toen is er intensief geoefend in het werkgebied. Zo werd in het eerste kwartaal van 2009 vrijwel iedere avond geoefend met de bemanning om zo spoedig mogelijk een volledig operationeel station te kunnen worden. Ook zijn de bemanningsleden voor een search-and-rescue training naar het Schotse Stonehaven geweest. Een video hiervan kunt u via deze link bekijken.

Nadat in mei 2009 de schipper en plaatsvervangend schippers zijn benoemd werd reddingstation Hansweert in juli 2009 volledig operationeel. De officiële opening vond plaats op 14 september 2009 en werd verricht door commissaris van de koningin mevr. Peijs.

1e actie
De eerste actie vond plaats op dinsdag 23 juni 2009 rond etenstijd. Een 7 meter lang zeilschip genaamd Temmen Duvel was ter hoogte van de Ballastplaat tegen een strekdam gevaren. Deze locatie bevindt zich precies op de Belgische grens. Een bemanningslid van het zeilschip is overgestapt op een politievaartuig. Voor de Temmen Duvel is vervolgens een anker uitgezet. De Hansweertse reddingboot Jan van Engelenburg was om half acht ´s avonds terug op station.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij