Boothuis van KNRM reddingstation Elburg

Het boothuis voor KNRM reddingstation Elburg is geschonken door wijlen mevrouw J. van der Elst, binnen de reddingmaatschappij beter bekend als ‘tante Jo’. Dat mevrouw van der Elst de KNRM een warm hart toedroeg blijkt wel uit het feit dat zij naast het boothuis van reddingstation Elburg ook nog de bouw of verbouw van de volgende boothuizen mogelijk heeft gemaakt: Ouddorp, Stellendam, Marken, Terschelling Paal 8 en Den Oever.

Helaas heeft mevrouw van der Elst de opening van het boothuis in Elburg niet meer mogen meemaken. In juni 2003 overleed zij. Wel heeft zij nog voor haar overlijden een naam bepaald voor het boothuis;

' DANK GOD VOOR ALLE ZEGENINGEN - Jo en Evert van der Elst ’.

Deze naam werd door haar schoonzuster, mevrouw N. van der Elst, onthuld tijdens de officiële opening op 20 december 2003.

KNRM reddingstation Elburg heeft de beschikking over een drijvend boothuis. Dit boothuis is verdeeld in 3 gedeelten. Het eerste gedeelte vormt de ingang vanaf de walzijde. Hier bevindt zich de ontmoetings- en vergaderruimte van de bemanning.

Het middengedeelte is in gebruik als pakkendroogruimte / werkplaats. Hier bevindt zich tevens een toilet. Er is een werkbank met werkplaatsuitrusting aanwezig voor het bootonderhoud. De overlevingspakken worden hier opgehangen en automatisch geforceerd geventileerd om de binnenkanten te drogen. In deze ruimte heeft ieder bemanningslid ook een locker ter beschikking voor het opbergen van persoonlijke uitrusting.

Het laatste gedeelte is de overdekte ligplaats voor de reddingboot. Deze ruimte is geschikt voor een boot van maximaal 9 meter lengte. Deze ruimte is voorzien van een 5 tons elektrische takel en een liftinstallatie op drijvers. Hiermee wordt  reddingboot Evert Floor na gebruik uit het water getild om corrosie en aangroei te voorkomen. Dit gedeelte wordt afgesloten met een roldeur.

Buiten bevind zich een 1000 liter gasolie tank waarmee we de Evert Floor na ieder gebruik weer kunnen aftanken.