Boothuis van KNRM reddingstation Egmond aan Zee

1987 ~ heden
Egmond groeit in de jaren na de tweede wereld oorlog uit tot een toeristische kustplaats en beetje bij beetje begint het vervoer van de reddingboot naar zee een steeds groter probleem te worden. Voor uitlopend op de indienststelling van de Adriaan Hendrik wordt er begin 1987 gestart met de bouw van een nieuw boothuis aan de boulevard.

Mede dankzij de inspanning van de Egmondse Ondernemers Vereniging en de vrijwilligers van het reddingstation wordt middels een grote loterij een aanzienlijk geldbedrag bijeen gebracht voor de financiering van de bouw van het boothuis.

Opbrengst loterij € 30.000,=

Op 25 september 1987 wordt het boothuis door toenmalig burgemeester J. Kingma geopend.

Architect : W.J. Zonderhuis
Aannemer : C. Imming

Naast onderdak voor de reddingboot en het kusthulpverleningsvoertuig (khv) is er een kleine werkplaats voor het onderhoud en kleine reparaties en een opslag voor reserve onderdelen.

Ook is een ruimte ingericht als bemanningsverblijf, deze dient tevens als cursus/vergader ruimte en m.b.v. een stationair radar een welkome ondersteuning tijdens zoekacties voor de kust van Egmond.

Kosten € 315.000,=

1939 ~ 1987
Met de komst van de President Steijn is het huidige boothuis veels te klein en er wordt een nieuw boothuis gebouwd in het midden van het dorp aan de Schipper van der Plasstraat.

Architect : J.C. Cramer
Aannemer : J. van der Plas

1871 ~ 1939
In 1871 wordt de houtenloods gesloopt en wordt er vlak achter het duin een nieuw stenen boothuis gebouwd t.h.v. het Westeinde/Hotel de Boei.

1824 ~ 1871
Na de oprichting van de reddingmaatschappij op 11 november 1824, wordt door Dhr. Feike Sipkes een inventarisatie gemaakt van het aanwezige materieel op reddinggebied langs de Nederlandse kust. In Egmond beschikt men over drie vaartuigen waaronder een zogenaamde Groenlandse sloep. Deze wordt door de reddingmaatschappij overgenomen en opgeborgen in een houten loods.

boothuis egmond