previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Strandbewaking door KNRM Lifeguards

In de zomermaanden houden KNRM Lifeguards dagelijks toezicht op recreanten op het strand en in zee op de Friese Waddeneilanden en Wassenaar.

Zwemmen tussen de vlaggen

De KNRM werkt volgens het internationale bewakingssyteem met roodgele vlaggen die het zwemgebied afbakenen waar strandbezoekers tussen de vlaggen onder toezicht kunnen baden of zwemmen en lifeguards de garantie geven binnen 5 minuten hulp te kunnen bieden. Buiten deze zone houden lifeguards beperkt toezicht.

Wanneer mensen kniediep of verder in het water zijn, is er altijd een lifeguard aan de waterlijn aanwezig om toezicht te houden.
Zo garanderen de lifeguards dat ze binnen vier minuten bij een drenkeling in het zwemmersgebied kunnen zijn.

Naast het uitvoeren van hulpverleningen helpen lifeguards ook bij het herenigen van verdwaalde of zoekgeraakte kinderen en geven ze voorlichting over de gevaren op het strand en in de zee.

Lees meer over veiligheid op het strand

Lees meer

Waar zijn KNRM Lifeguards actief

In de zomermaanden houden KNRM Lifeguards toezicht op de vier Friese Waddeneilanden, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ook houden KNRM Lifeguards in samenwerking met de Wassenaarse Reddingsbrigade toezicht op het strand bij de Wassenaarseslag. In gemeenten waar strandbewaking volledig vanuit de gemeentelijke diensten wordt geregeld kan de KNRM een rol spelen bij de uitvoering van de strandbewakingstaak.

Het concept KNRM Lifeguards

De basis voor een veilig strand komt voort uit de beheersmaatregelen die worden bepaald door het uitvoeren van een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) op het strand. Wanneer gebruik wordt gemaakt van strandbewaking volgens het KNRM Lifeguard concept biedt de KNRM op diverse vlakken ondersteuning. Zo kan de KNRM ondersteunen in het faciliteren van professioneel materieel zoals rescuetubes, rescueboards, voer- en vaartuigen en leggen ze de nadruk op herkenbaarheid door uniformiteit in het dragen van kleding. Ze zorgen voor de werving en selectie van betaalde lifeguards, en voor de diverse lifeguard opleidingen. In de zomermaanden wordt een lokale coördinator lifeguards (LCL) op het eiland aangesteld.

Meer weten?

Neem contact op via lifeguard@knrm.nl.