Een noodbaken voor elke redder
is van levensbelang!
Een noodbaken voor elke redder
is van levensbelang!

Een man-over-boord op zee is als een speld in een hooiberg

De vrijwillige redders van de KNRM zijn bereid risico’s te nemen om mensen te redden. Maar hun eigen veiligheid moet altijd voorop staan.

Ook zij kunnen overboord slaan en in nood komen, en dan moeten zij snel gered kunnen worden. Bekijk het verhaal van Hans Westenberg die 25 jaar geleden tijdens een redding overboord sloeg.

Bekijk hier de mini-documentaire

x

Hoe werkt een noodbaken?

Heb je in de mini documentaie het verhaal van Hans gezien? Het lijkt erop dat Hans zijn overleving en wonder was, maar toch niet helemaal. Dankzij het kleine lampje in zijn pak zag de helikopterbemanning hem net op tijd. Met de AIS-MOB van nu was Hans nog veel eerder gered en was hem een traumatische ervaring bespaard gebleven.

Dankzij het AIS-MOB baken blijft de vrijwilliger zichtbaar

Als een van onze vrijwilligers tijdens een reddingsactie in het water belandt, is het van levensbelang dat we weten waar hij of zij is. Met name ’s nachts en bij slecht weer is dat niet eenvoudig: de reddingboot moet onder moeilijke omstandigheden manoeuvreren en de Mob (= Man overboord) verdwijnt steeds uit het zicht.

Dankzij het AIS-MOB baken blijft de vrijwilliger wel zichtbaar op het plotterscherm van de boot en verliezen we hem niet uit het oog! Als het AIS signaal door atmosferische omstandigheden minder goed wordt ontvangen, kan de drenkeling ook teruggevonden worden door het uitpeilen van het 121,5 MHz signaal (internationale noodfrequentie). Dit signaal kan ook door een helikopter worden ontvangen. U begrijpt dat de AIS-MOB voor onze vrijwilligers een baken van veiligheid is en onmisbaar bij elke reddingsoperatie.

Zo werkt eenAIS-MOB